In weer en wind

Gastblogger | 20 september 2021

Dit drietal trotseert in de herfst en winter de weerselementen

Hessel Koot uit Vleuten

Fietst vooral om zijn conditie op peil te houden.

“Het aantal kilometers dat ik maak, verschilt per jaar. Twee jaar geleden zat ik op de 4.000 kilometer, daarvoor fietste ik heel veel en zat ik op de 6.500 kilometer. Dit jaar gaat het ook wel weer die kant op. Ik vind het leuk om doelen te stellen. In 2019 waren de Alpen het doel, toen heb ik extra gefietst, ook om af te vallen. De zomer van vorig jaar fietste ik vooral ter voorbereiding op de shorttrackwedstrijden, maar die gingen door corona helaas niet door.

Afgelopen jaar heb ik meer in de regen gefietst dan onder droge omstandigheden. Dat was best bijzonder. Soms kijk je van tevoren of het wel of niet gaat regenen. Ook als er kans is op een buitje, waag ik het er in negen van de tien gevallen op. Ik denk dan: als het gaat regenen, dan waait het wel weer droog. Starten in de regen vind ik daarentegen niet fijn. Dan duurt het een hele tijd voordat ik in het ritme ben. Belangrijk is het dat je dan door kan blijven fietsen. Als je bijvoorbeeld een lekke band krijgt, is de lol er snel af. Als je onderweg wordt overvallen door de regen, kan je het koud krijgen. Soms zelfs zo koud dat je je tenen op een gegeven moment niet meer voelt.

Als je goede regenkleding draagt, heb je dat allemaal niet. Dan blijf je gewoon droog. Om mijn schoenen doe ik waterdichte overschoenen van GripGrab. Ik stop mijn telefoon altijd in een waterdicht hoesje, zo’n sealbag, of het nou regent of niet. Ook doe ik been- en armstukken aan, tenzij het te warm is. En soms trek ik nog een regenjas of zo’n waterdicht bodywarmertje aan. Je moet wat meer opletten in de regen, beter anticiperen en steeds vooruit kijken.

Je moet er rekening mee houden dat andere weggebruikers je minder goed zien. Zeker als het hard regent is dat iets waarover je moet nadenken. Wind vind ik persoonlijk heerlijk. En dan heb ik het niet over wind in de rug. Ik word er juist blij van als ik tegen de wind in kan beuken. Dat ligt me nog meer. De fiets na afloop schoonmaken vind ik nog weleens vervelend, zeker als je meerdere regenritjes achter elkaar hebt gehad. Dan word je dat wel zat. Om hem goed te kunnen schoonmaken doe ik er siliconenspray op, dan gaat het vuil er redelijk makkelijk af. Ik spuit de fiets dan nog even af, droog hem en doe dan nog wax op mijn ketting, Squirt Chain Lube. Dat werkt echt ideaal hoor.”

Stefanie Wijnhout uit Zwolle

Fietst om gezond te blijven.

“Als ik het in mijn hoofd heb te gaan fietsen, dan ga ik ook fietsen. Alleen als het echt stroomt van de regen, dan sla ik weleens over. Behalve als ik een doel heb. Dan moet ik daar gewoon voor trainen. Dreig ik onderweg in een regenbui terecht te komen, dan neem ik daar een regenjack voor mee. Die trek ik niet al voor vertrek aan, want dan wordt het te warm. Vaak kies ik voor been- en armstukken met een korte broek. Ik heb geen spatbord, dat vind ik niets.

(52)

ja, op voorraad
(38)

ja, op voorraad

Mijn doel is gezond en fit blijven. Bovendien wil ik een goeie conditie hebben. Ik fiets ook voor goede doelen, zoals een opvanghuis voor arme kinderen in Namibië. Daar rijden we elke zomer een tocht voor. We hebben voor dit doel met een groep van twaalf jongeren al eens een rondje Nederland gedaan. Dat was ook de reden dat ik ben gaan fietsen. We reden in totaal ongeveer 1.200 kilometer. Daarvan reden we 400 kilometer zelfs binnen 48 uur.

Eerst had ik een tweedehands Trek, maar twee jaar geleden heb ik een nieuwe fiets gekocht: een Giant Defy Advanced. Ik maak hem schoon met de tuinslang. Ik heb mijn fiets wel vaak in de schuur gezet en pas later gedacht: o ja, ik had ‘m nog moeten afspuiten. Inmiddels heb ik wel geleerd dat ik hem meteen moet schoonmaken, puur voor het behoud. Ik zet af en toe mijn ketting in de olie, maar doe dat eigenlijk te weinig. Ik droog ‘m wel af na elke rit, dat dan weer wel.”

Martin van der Grond uit Gouda

Fietst vier keer per week vanuit Gouda naar Capelle aan den IJssel.

“Regen tijdens het fietsen vind ik op zich niet zo erg. Als het echt vriest of koud is en als er sneeuw ligt is het een ander verhaal. Ik heb een gezin en we hebben één auto. Als mijn vrouw met de auto weg is, moet ik fietsen om op het werk te komen, kou of niet. Het is in ieder geval praktisch en snel. Met de auto moet je vaak achter in de file aansluiten. Als je dan thuiskomt en de lage gemiddelde snelheid ziet, denk je: dat had ik met de fiets ook nog wel gered.

Voordat ik op de fiets stap gebruik ik de app van Windy om de weers- en windverwachting te zien. En ik kijk ook op Buienradar. Maar soms kun je niet om een bui heen. Ik rij op een gravelbike, een Ridley X-Trial. Die heb ik inmiddels geüpgraded met een nieuwe wielset van Fast Forward, de F3AD. Echt een verademing, het rijdt heerlijk. Ook als de tassen aan de zijkant van de fiets hangen. Zo hoef ik niks op m’n rug te dragen.

Ik heb er altijd Continental Grand Prix 5000-banden omheen liggen. Die zijn tubeless. Toen ik daar eens een artikel over las, dacht ik: tubeless, dat moet ik maar een keer gaan proberen. En dat bevalt enorm. Het rijdt echt comfortabeler. Ik heb één keer lekgereden, er zat een staaldraadje van een paar centimeter in mijn band. Dat trok ik er uit, je zag het gelijk peuren en de band was weer klaar om verder te gaan.

Je wilt het jezelf op natte en koude dagen natuurlijk comfortabel maken. Zo’n afneembaar spatbordje vind ik daarom goud. Als het echt winter is, trek ik een stevig windjack aan. Ook zorg ik dat mijn handen en voeten goed zijn ingepakt. Een goeie winterbroek vind ik trouwens net zo belangrijk. Ik draag mountainbikeschoenen. Daarover trek ik overschoenen aan, anders loopt het water heel hard je schoenen in.”

(71)

ja, op voorraad

FuturumMag.18

Dit artikel is afkomstig uit FuturumMag.18, het magazine van FuturumShop. Wil je meer interviews, reviews, tips of achtergrondverhalen lezen? Klik hier voor alle artikelen uit het FuturumMag.