Polar Grit X2 Pro getest | Premium

Ruben Wattel | 18 april 2024

Met de Grit X2 Pro brengt Polar een premium outdoor smartwatch op de markt. Polar heeft een testmodel naar FuturumShop gestuurd, en Ruben heeft hem uitgebreid kunnen testen. In deze blog lees je zijn ervaringen.

Polar heeft twee verschillende varianten van de Grit X2 Pro op de markt gebracht: een ‘gewone’ versie en een variant met extra hoogwaardige, titanium buitenzijde. Qua functionaliteiten zijn de toestellen verder gelijk, alleen de uiterlijke kenmerken en het gewicht zijn net anders. Ik heb de variant zonder titanium buitenzijde getest. Die is ook beschikbaar met extra hartslag borstband.

Het uiterlijk

Als ik het horloge voor de eerste keer aanzet, valt meteen het scherm op. Dit is een heel helder AMOLED scherm met saffierglas, dat geeft een high-end uitstraling. De Polar heeft een aanraakscherm dat net zo soepel werkt als een smartphone. Daarnaast heeft de Grit X2 Pro ook 5 knoppen op de zijkanten zitten waarmee de meeste bediening ook te doen is. Dat vind ik wel prettig, want bijvoorbeeld tijdens het hardlopen is een fysieke knop makkelijker te vinden dan iets op het scherm te moeten aanraken.


Als ik het horloge voor het eerst aanzet, krijg ik de tip om de Polar Flow app te downloaden. Dat had ik al gedaan, dus ik koppel het horloge met mijn telefoon. Daar kan ik mijn gegevens invullen, waaronder leeftijd, lengte en gewicht. Zo heeft de Polar al een idee met wie hij te maken heeft.

Ik swipe wat heen en weer om de datavelden te bekijken. Daarin vind ik fitness-gerelateerde gegevens als mijn slaapscore en  aanbevolen workout, maar ook praktischere zaken, zoals muziekbediening, het weer en zonsopkomst en -ondergang. Handig!

Hartslagmeter

Op de achterzijde van het horloge zit de hartslagmeter. Dat is dezelfde als die op de razend-populaire Vantage V3. Hij meet niet alleen mijn hartslag, maar ook de huidtemperatuur, het zuurstofniveau in mijn bloed en biedt de mogelijkheid tot het maken van een ECG (hartfilmpje). Daarmee kan ik zien wat mijn gemiddelde hartslag was en mijn hartslagvariabiliteit. Dat is volgens Polar niet op medische nauwkeurigheid, maar vooral handig om te kunnen zien in hoeverre ik hersteld ben van mijn trainingen.


Sportprofielen

Ik ben zelf vooral een hardloper en fietser, maar er kunnen nog veel meer activiteiten worden opgenomen. Dit horloge heeft namelijk 150(!) sportprofielen. Van hardlopen en fietsen tot basketbal, dansen, skateboarden en voetbal. Wil je weten of jouw favoriete sport er ook tussen staat? De hele lijst met profielen vind je hier.


Als eerste activiteit ga ik een rondje hardlopen. Hardlopen is het eerste sportprofiel, dus ik kan snel vertrekken. Er staan heel veel sportprofielen klaar, maar via de Flow app maak ik een selectie van de sporten die ik belangrijk vind. Zo hoef ik niet steeds door alle profielen heen als ik een andere sport wil doen.

Slaaptracking

Als ik de Grit X2 Pro een paar dagen heb gedragen, heeft hij voldoende gegevens verzameld om informatie te geven over mijn slaap. Ik kan natuurlijk zien hoe lang ik heb geslapen en wat de kwaliteit er van was. Via Nightly Recharge laat het horloge zien hoe goed ik ben hersteld van belasting van de vorige dag. Met Boosteffect van slaap kan ik zien hoe mijn slaap mijn alertheid en je prestatiebereidheid heeft gestimuleerd. Tot slot wordt mijn huidtemperatuur ‘s nachts bijgehouden. ‘s ochtends zie ik hoeveel de temperatuur afwijkt van mijn gemiddelde van de afgelopen 4 weken. Hogere temperaturen kunnen bijvoorbeeld betekenen dat ik ziek aan het worden ben.

Polar Flow App

De Grit X2 Pro is een enorm krachtig horloge, maar om er alles uit te halen koppel ik hem aan de Flow app. Via de app kan ik na afloop van een activiteit een uitgebreide statistieken bekijken. Bij het hardlopen kan ik bijvoorbeeld mijn vermogen zien in wattage. Iets dat ik alleen van het fietsen kende. Een leuke toevoeging voor mijn trainingen is bijvoorbeeld dat ik kan zien hoeveel calorieën ik heb verbrandt. Dat is verdeeld in koolhydraten, vet en eiwitten, zodat ik mijn herstelmaaltijd optimaal kan samenstellen.

polar flow app analyse verbrandde calorieën
Polar flow app vermogen hardlopen

Batterijduur

Omdat ik het horloge ook ‘s nachts draag, is het natuurlijk wel fijn dat de batterijduur een beetje ruim is. Dat gaat gelukkig erg goed. De batterij gaat 10 dagen mee als je het horloge alleen als smartwatch gebruikt. De accuduur gaat wat achteruit als ik GPS-activiteiten opneem, maar ook dan krijg ik de accu niet in een week leeg. Als de Polar dan toch leeg is, kan hij razendsnel worden opgeladen. In een paar minuten opladen kan het horloge al weer uren mee.

Navigeren

Op de Polar Grit X2 Pro zit ook een vrij uitgebreide navigatiefunctie met kaarten. Standaard staan er al kaarten van Noord-Amerika en heel Europa op. Kaarten van de rest van de wereld zijn gratis te downloaden via de site van Polar. Daarnaast is het ook mogelijk een meer gedetailleerde kaart van een kleiner gebied te verkrijgen, bijvoorbeeld van heel Nederland. Daarop moeten dan meer Points of Interest, straten en labels te zien zijn.


Routes kunnen via Komoot en sinds kort ook via Strava worden gemaakt. Tijdens het lopen zie ik waar ik ben, ten opzichte van de route op de kaart. Er loopt een lijn over de kaart die aangeeft waar ik heb gelopen. Als ik van de route afwijk, kan ik daardoor makkelijker de route weer terugvinden.

Conclusie

De Polar Grit X2 Pro doet in veel opzichten denken aan de Vantage V3, maar dan in een stoerder jasje. En dat zie ik als een zeer positief punt, want dat was al een toptoestel, zoals je kunt lezen in onze review over de Vantage V3. Bij mij maakten de hartslagmeter, nauwkeurige GPS-ondersteuning en een opvallend lange batterijduur veel indruk. Het horloge combineert stijl met functionaliteit, biedt uitgebreide metingen tijdens workouts en ontspanningsoefeningen. De Polar Flow app voegt waarde toe met gedetailleerde analyses van sportprestaties, slaapregistratie en vermogensmetingen tijdens het hardlopen.

Lees verder