Jouw nieuwe werkplaats essential: de XAND Chain Keeper

Ruben Wattel | 04 april 2020

De winter is op het moment van schrijven nog in volle gang, maar stiekem kijk ik al vooruit naar het nieuwe fietsseizoen. Aftellen naar Omloop het Nieuwsblad, de laatste cyclocrosswedstrijden kijken en natuurlijk mijn fiets in tip-topconditie krijgen voor het nieuwe jaar.

Klussen aan de fiets doe ik zoveel mogelijk zelf en daarvoor heb ik in de loop der jaren een redelijk volle gereedschapskoffer verzameld. De meeste gereedschappen spreken redelijk voor zich, zoals inbussleutels, een kabeltang, kettingpons en goede kwaliteit schroevendraaiers. Onlangs heb ik echter een nieuw klein tooltje aangeschaft die mijn klus-leven een stuk eenvoudiger heeft gemaakt: de XAND Chain Keeper.

XAND Chain Keeper: maakt fiets schoonmaken een stuk makkelijker

Als ik mijn fiets schoonmaak, haal ik de wielen uit de fiets omdat ik zo overal goed bij kan. De ketting hangt dan vaak los op het frame, waardoor het frame weer vies wordt. De ketting schoonmaken gaat ook niet zo gemakkelijk als ik zou willen. Onlangs ontdekte ik de XAND Chain Keeper, en wilde hem meteen proberen. Zou dit de oplossing zijn voor de onhandigheden tijdens het onderhoud?

Eenmaal thuis na een vies winterritje haal ik het achterwiel eruit en plaats de tool in de plaats van het wiel. De ketting komt meteen mooi op spanning te hangen en ik kan het frame en de ketting super-eenvoudig en snel schoonmaken.

Ook tijdens vervoer is de Chain Keeper handig, want meestal leg ik mijn fiets los achterin de auto. Nu de ketting mooi strak blijft staan, houdt dat zowel de auto als mijn fiets mooi schoon.

Chain Keeper Thru Axle: Ideaal voor fietsen met steekas!

Ook voor mijn mountainbike (of andere fiets met steekassen) is een Chain Keeper beschikbaar trouwens! Die komt met adapters voor een steekas van  135, 142, 148 of 150mm – voor ieder wat passends dus!

(22)

ja, op voorraad
(28)

ja, op voorraad

Een bandomlegger en afneemset: ook musthaves

Wanneer de Chain Keeper in mijn fiets zit, heb ik mooi de tijd om andere klussen uit te voeren. Ik check of mijn remblokken nog genoeg leven in zich hebben en of er stukjes vuil  in zitten die eruit moeten. Daarnaast vervang ik zo aan het begin van het seizoen meestal mijn banden die na een koude, natte winter toch altijd sneller slijten. Ook een handige tool in mijn gereedschapskoffer is daarvoor de BBB Cycling bandenomlegger. Daarmee krijg ik ook de meest stugge banden op mijn velgen.

Nog een laatste check voordat ik klaar ben voor het voorjaar is de cassette. Mijn ketting check ik het hele jaar regelmatig op slijtage en vervang ik een paar keer per jaar, al is dat afhankelijk van het aantal kilometers dat ik ermee heb gefietst. Een nieuwe cassette schakelt lekkerder en is vaak wat stiller dan de oude. Dat voelt toch altijd net lekkerder vind ik. Een goede afneemset is bij het verwisselen wat mij betreft een must-have. Gemak dient de mens, zullen we maar zeggen.