Column Diana Kuip | Buitenaerts

Gastblogger | 18 mei 2021

Ik kom het toevallig tegen wanneer ik mijn interview met Wout van Aert aan het voorbereiden ben. Op de site van Team Jumbo-Visma, in de fanshop bij het onderdeel casual kleding: een T-shirt met de tekst Buitenaerts erop. Wout Van Aert poseert er zelf in. Het is een zwart shirt met witte letters, 100 procent organisch katoen, voor 35 euro. Prima prijs, natuurlijk. Het is een prachtige woordspeling, Buitenaerts. Ik kende de kreet al, had hem een paar keer op Twitter voorbij zien komen voordat hij als superlatief werd overgenomen door de Belgische wielercommentatoren.

Diana Kuip

Sportjournalist Diana Kuip is een groot wielerliefhebber en schreef deze column voor FuturumMag.17.

Ik bestudeer de foto’s van Wout tot in detail, en let dan vooral op het gezicht van Wout. Zie ik daar een klein beetje gêne? Of verbeeld ik het me? Het zal best een beetje gek voelen om in je eigen fasshirt te moeten poseren. Tom Dumoulin zou zo’n shirt niet aantrekken, denk ik. Hoewel hij in diezelfde fanshop ook poseert met een eigen shirt, maar daar staat ‘Riding with Passion’ op. Dat is toch anders. Stel dat er in de fanshop een shirt met SUPERTOM zou worden gelanceerd, dan zou Tom die 100 procent weigeren aan te trekken. “Ja dàg. Straks denken ze nog dat ik mezelf een Supertom vind,” zou hij zeggen. Ik heb Tom vaak genoeg geïnterviewd om een goed beeld te krijgen van de moeite die hij heeft met de aandacht en vooral de verheerlijking van hem als persoon. Eén van de redenen waarom hij voor een sabbatical gekozen heeft.

“Zelf als Wout gewoon lekker midden in het peloton rijdt, vertellen ze me nog hoe geweldig Wout dat doet”

Ik kijk nog eens naar de foto’s van Wout. Die verheerlijking. En de druk die dat meebrengt. Zou dat, op een gegeven moment, Wout ook niet ontzettend tegen gaan staan? Wout is geen showpony als Peter Sagan, bijvoorbeeld. En ik moet eerlijk zijn, ik kan soms bijna niet naar koersen op ‘de Belg’ kijken omdat ik ongemakkelijk word van dat gedweep met Wout. Alles wat Wout doet is geniaal en alles wat hij in de toekomst gaat doen bij voorbaat ook. Zelf als Wout gewoon lekker midden in het peloton rijdt, vertellen ze me nog hoe geweldig Wout dat doet.

Wanneer ik later die week tegenover Wout Van Aert zit om het interview af te nemen, vraag ik het hem. Hoe het is als mensen je ongeveer de beste uitvinding vinden sinds gesneden brood? Hij moet lachen. Ten eerste omdat hij die uitdrukking niet kent, ten tweede omdat hij wél precies weet wat ik bedoel. “Ja, het is zeker iets geks en onwerkelijks af en toe,” zegt hij dan. “Maar ik laat het maar een beetje van me afglijden en probeer gewoon mijn eigen koers te rijden”.

Tja, zo simpel is het natuurlijk, en tegelijkertijd ongeveer de lastigste opgave in dit leven. Je eigen koers rijden. Geen aandacht schenken aan de dingen die anderen op jou projecteren. Dat is hun probleem, niet dat van jou. Wout snapt het. Nu Tom nog.

FuturumMag.17

Dit artikel is afkomstig uit FuturumMag.17, het magazine van FuturumShop. Wil je meer interviews, reviews, tips of achtergrondverhalen lezen? Klik hier voor alle artikelen uit het FuturumMag.