• 5 Gouden tips voor een succesvolle marathon

5 Gouden tips voor een succesvolle marathon

Gastblogger | 24 maart 2017
Het is maart en dus gaat het marathonseizoen weer bijna van start. Wie weet ben jij al aan het trainen voor de marathon van Rotterdam, Enschede of een andere mooie marathon in Nederland of over de grens. Remco Boelsma van FuturumShop ging de uitdaging aan in Utrecht en volbracht de 42 kilometer en 195 meter in een mooie tijd. In deze blog lees je over zijn ervaringen en geeft hij je 5 gouden tips die jouw marathon tot een succes kunnen maken!

 

MyChallenge#2017: De Marathon lopen in 3:30

”Na eerder te hebben deelgenomen aan marathons in Amsterdam en Rotterdam, moest het op 19 maart 2017 gebeuren in Utrecht: een marathon lopen onder de 3 uur en 30 minuten. Dit was mijn doel voor 2017.Tot mijn deelname in Utrecht had ik drie marathons volbracht waarbij ik onderweg kampte met maagproblemen. Daardoor liep ik niet lekker, kon ik niet genieten en was ik niet tevreden bij het passeren van de finish. Dat moest dus beter en anders.In de zomer van 2016 besloot ik dat ik de marathon onder de 3:30 wilde lopen. Dit moest gebeuren tijdens de marathon van Utrecht op 19 maart 2017. Deze datum stond rood omrand in mijn agenda en in mijn geheugen gegrift.

#MyChallenge: Een stok achter de deur

In Oktober 2016 noteerde ik mijn doel op een blaadje. Dit blaadje prikte ik op het #MyChallenge bord in de FuturumClub Amsterdam. Het ophangen van dit eenvoudige briefje deed ik heel bewust. Dit was niet zomaar een briefje. Dit was mijn stok achter de deur, mijn motivator om mijn doel te halen. Je doel opschrijven en bewust ophangen op een zichtbaar punt helpt je enorm bij het halen van je doel. Dit onderschreef Maarten Tjallingii tijdens zijn #MyChallenge workshop in de FuturumClub Amsterdam. Tijdens deze workshops gaf hij tips en tools om je doel te halen. Onder meer het opschrijven van het doel maar ook het visualiseren van een doel helpen bij het halen ervan. Zo vertelde Maarten bijvoorbeeld dat hij in gedachten wel 100 keer de finish in Arnhem was gepasseerd tijdens de Giro van 2016. En alle keren finishte hij in gedachte als eerste. We weten allemaal hoe het in het “eggie” is afgelopen..

Deze laatste tip van Maarten kwam veelvuldig terug tijdens mijn trainingsloopjes. Ontelbare keren passeerde ik de finish onder een tijd van de 3 uur en 30 minuten. Ik was trouw aan mijn trainingsschema en hield het heilige doel voor ogen.

 

Om maagproblemen te voorkomen oefende ik met eten en drinken tijdens het lopen. Door mijn eerdere marathons wist ik dat ik tot de 30 kilometer nooit problemen ondervond met eten en drinken. Op de website van de organisatie had ik opgezocht welke merk en welke smaak sportdrank uitgedeeld werd tijdens de marathon. Deze zelfde sportdrank kocht ik om ook hiermee te trainen.

Uit ervaring weet ik dat ik tijdens het fietsen baat heb bij het eten van vast voedsel. Met fietsen heb ik eigenlijk nooit last van maagproblemen. Tijdens het oefenen bleek het innemen van vast voedsel geen succes. Ik ben verder gegaan met het nemen van gelletjes. De gels van SIS bevielen mij het beste. Deze nam ik mee tijdens de marathon op 19 maart 2017.

In november 2016 verzorgde onze sportvoedingsdeskundige een workshop in de FuturumClub. Hij gaf enkele zeer bruikbare tips over het eten en drinken tijdens inspanning. Zo vertelde hij onder meer dat het voor je maag beter is om in 1 keer een hoeveelheid te drinken en niet telkens kleine slokjes te nemen. De kleine slokjes zorgen ervoor dat er constant vloeistof in je maag blijft waardoor de kans op oprispen vergroot.

Optimaal voorbereiden

Aan het einde van de middag bekeek ik aandachtig de weersverwachting. Koud werd het niet maar de windkracht zou 4 a 5 bedragen. Dat maakte de gevoelstemperatuur lager. Ik twijfelde tussen een lange en korte broek maar besloot voor de korte te gaan. Daarboven droeg ik een dunne baselayer en een dun hardloopshirt. Uit ervaring weet ik hoe lekker het is om met armstukken te lopen. Deze kun je eenvoudig omhoog en omlaag schuiven zodat je makkelijk kunt ventileren. Is het te warm onderweg? Dan kan je ze bovendien snel uittrekken. Verder had ik al het andere benodigde in mijn tas gedaan. Inclusief mijn gelletjes en hersteldrank.

Marathondag

Om 12:15 uur was de start. Een gunstige tijd voor wat betreft het innemen van voedingsstoffen. Om 8 uur ontbeet ik met thee en krentenbollen met appelstroop. Voor mij de ideale brandstof voor een duursport-dag. Om 9 uur at ik nog een banaan en dronk wat water. Tenslotte besloot ik om 10 uur nog een laatste hoeveelheid water te drinken. Na nogmaals het weer te hebben gecheckt, nam ik ook de lange broek toch maar mee.

In mijn hoofd had ik van te voren een eet- en drinkplan gemaakt. Ik wist op welke punten ik drinken kreeg in de vorm van water of sportdrank. Ik had mijn eigen gelletjes meegenomen. Op deze manier was ik niet afhankelijk van het eten dat de organisatie aanbood. Gezien de hevige wind onderweg besloot ik in mijn lange broek te gaan lopen.

Koning Kramp

De eerste 21,5 kilometer vlogen voorbij. Er stond een stevige wind die op de open stukken zorgde voor een extra uitdaging. Ik kon goed mijn ritme houden en ook het eten en drinken ging goed. Ik ervaarde geen maagproblemen. Tot het 40 kilometerpunt. Op dat punt, op een winderig deel van het parcours, sprong totaal onverwacht en zo niet welkom Koning Kramp uit de bosjes. Hij vond het nodig zich met mijn wedstrijd te bemoeien. Vol overtuiging greep hij zich vast aan mijn rechter been! Zo snel als het ging ben ik naar een boom gehinkt om daar te rekken. Op dat moment kwam een groep lopers voorbij waarbij ik kon aanhaken. Langzaam aan werd ik Koning Kramp de baas. Zes minuten later dan gepland kwam ik over de finish.

Direct na de finish had ik er enorm de balen in dat ik mijn doel niet gehaald had! Alles ging zo soepel en goed tot dat 40 kilometer punt. Nu, een paar dagen later, overheerst toch ergens voldoening. De voorbereiding was goed, ik had immers geen maagproblemen gehad. De reden dat ik voorgaande marathons in mineur afsloot. Alleen de afronding was niet goed. En nu? Nu droom ik van de volgende marathon. Stiekem denk ik aan Amsterdam in oktober 2017. Eerste even rustig aan doen en in de zomer weer voorbereiden. En dan tijdens de wedstrijd zelf iets meer drinken om Koning Kramp voor te blijven.

Ga jij dit jaar ook een marathon lopen? Bij deze vanuit mijn ervaring een aantal tips:

1. Stel jezelf een MyChallenge#! Met een stok achter de deur ben je gemotiveerd om je doel ook echt te behalen!
2. Zoek uit welke sportdrank er tijdens de wedstrijd wordt uitgedeeld en experimenteer met voeding. Zo weet je of je maag de sportvoeding kan verdragen en voorkom je dat je tijdens je marathon moet uitstappen door maagkramp of misselijkheid.
3. Zorg voor voldoende drinken! Het is beter om in 1 keer een grote hoeveelheid te drinken dan telkens kleine slokjes. Je kan je eigen drinken meenemen of ervoor zorgen dat je supporters onderweg iets aangeven. Lukt dat niet, profiteer dan optimaal van de drankposten onderweg om je vochtniveau op peil te houden. Oefen ook het drinken tijdens het hardlopen.
4. Is het niet koud maar ook niet warm? Armwarmers houden je bovenlichaam warm, maar zijn ook eenvoudig uit te trekken of omhoog te schuiven als het zonnetje gaat schijnen.
5. Start niet te snel, en deel je race zorgvuldig in. Elke seconde die je tijdens de eerste kilometers van je marathon te snel loopt, betaal je na 35 kilometer dubbel terug. Zonde en het zorgt ervoor dat je ontevreden de finish passeert.”