Tropische Wintersport in Sri Lanka | FUTURUM PROFORMANCE Rain Jacket Packable getest

Kevin Timmerman | 17 januari 2018

Hoewel er zelfs bij de naden geen water binnen kan komen, staat er in de omschrijving dat het FUTURUM PROFORMANCE Rain Jacket Packable een hoog ademend vermogen heeft. ‘Tuuuuurlijk’, denk ik dan nogal sceptisch. Als een jack waterdicht is, is het meestal een sauna vanbinnen. Eigenlijk niets voor mij dus. Ik heb er een hekel aan als ik een jack draag die aan mijn lijf kleeft omdat de binnenkant net zo nat is van het zweet, als de buitenkant van de regen. Maar vooruit. Zo’n klein, lichtgewicht pakketje past nog wel in mijn koffer. En dan nu op naar Azië, om voor World2Bike een nieuwe reis uit te zetten. Dit keer in Sri Lanka, het land waar de winters tropisch warm zijn, maar de lucht dagelijks zeker net zo veel zonnestralen als hemelwater schenkt. Een top-testlocatie voor FUTURUM’s nieuwste all weather aanwinst.

Door:  Christine Ros

Het is zes uur in de morgen als het vliegtuig de landing inzet. Zes uur in de morgen en de temperatuur geeft al 29 graden aan. Wat een verschil met de vrieskou in Nederland! En ja hoor, zodra ik voet aan land zet is het alsof we tegen een muur van hitte aanlopen. BAM! Mijn mountainbike is nog niet eens uit zijn koffer of ik zweet al. Dat belooft een wintersport in korte broek te worden. En dat regenjack? Zal niet nodig zijn. Zo dicht bij de evenaar kan je je alleen maar zon voorstellen. Tenminste, dat dacht ik. Als we na dertig kilometer biken het heuvelland inrijden, kruipen de wolken steeds dichter naar elkaar toe. Het loof van de palmbomen is niet langer goud omlijnd. ,,Volgens mij is het tijd voor een theestop’’, oppert één van ons. Nu moet ik zeggen dat het geen straf is om in Sri Lanka een theetje te drinken. Dit product tekent de identiteit van het land. De plantages kleuren het heuvelland tot in de verste verte groen, en overal is de lekkerste Ceylonthee te verkrijgen. Een tweede gaat er ook wel in. Een derde bakje? Oké, maar dan gaan we. Regen of geen regen.

Regen dus, met een klamme temperatuur van 28 graden. Dan toch dat regenjasje maar uit mijn backpack vissen. Een inmiddels modderige en glibberige weg van rood klei slingert ons tussen de palmbomen door. Het staat er vol van. Kleine lemen dorpjes schieten aan ons voorbij als we turend naar de bossage proberen wilde luipaarden of andere beesten te spotten. ,,Ja, daar!’’ én van onze deelnemers knijpt hard in zijn remmen. Daar, aan de overkant (thank god) van het meer staat een olifant. Een wilde. De lokale bevolking heeft ons gewaarschuwd voor deze Sri Lankaanse langneuzen, want eens in de vier dagen nemen zij een mensenleven. Maar op zo’n gepaste afstand vinden we het helemaal prima. Bij het bewonderen van het dier stopt de rest van de groep zijn jasje terug in de tas. Eerlijk gezegd had ik niet eens gemerkt dat het gestopt is met regenen. Het maakt me ook niet uit. Het FUTURUM jack laat ik mooi aan. Als het van boven niet komt, dan laat ik het water van onder wel opspatten. Als een klein kind jump ik over de plassen. Ze zijn zo groot dat mijn voorwiel het droge haalt, maar mijn achterwiel vol in de roos belandt. SPLASH!

De dagen daarna klimmen we door het heuvelland nog verder de dichte wolken in, naar het hooggelegen Nuwara Eliya. Vergeleken bij de hitte en het stof van Colombo, zijn het frisse klimaat en het uitgestrekte landschap een verademing. Een constante mist tovert het land tot een mysterieus decor. Zelfs als er geen regen valt ben je binnen drie keiige haarspeldbochten nat van de dauw. Klaterende watervallen, diepe dalen en hellingen die bedekt zijn met het glinsterend groen van ontelbaar veel theestruiken zie je pas als je er dicht bij rijdt. ,,Aan jou de eer Chris’’, grinniken de jongens zodra we naar de voet van Sri Lanka’s hoogste cascade zijn afgedaald. ,,Ja, als je wilt weten of dat jack écht waterdicht is, en je hebt ballen dan ga je eronder. Zonder blikken of blozen parkeer ik mijn mountainbike, trek mijn schoenen uit en waad door het water naar het regengordijn. Driehonderd meter boven mijn hoofd begint de stortvloed. Machtig mooi om zo’n douche te nemen. Met een grote glimlach, natte haren en een droog lijf zwaai ik naar je jongens. ,,Goedgekeurd! Dit jack is all weather proof. Ik hou ‘m.’’ Ademend genoeg voor de warmte en waterdicht in extreme omstandigheden. ,,Maar nu wil ik ‘m uit.’’ Naast de uitdagende mountainbike trails in het heuvelland van deze tropische wintersport locatie, kent Sri Lanka namelijk ook een kustlijn die ik alleen ken van de plaatjes. Nog meer palmbomen, kokosnoten met rietjes en een oceaan die je trakteert op hoge golven. Fiets aan de kant, lycra uit, snorkel op en bikini aan. Wat een wintersport!

Meer info:
• World2bike.nl
• Facebook.com/world2bike
• Instagram.com/christinelros

Blijf altijd droog met het FUTURUM PROFORMANCE Rain Jacket Packable!

(52)

ja, op voorraad
(107)

uitverkocht