Tokyo 2020: Daniel Abraham Gebru op weg naar goud

Martin Faes | 27 augustus 2021

Hallo, mijn naam is Daniel Abraham Gebru, regerend Paralympisch wielerkampioen van Nederland, maar mijn wortels liggen in Eritrea. Op dit moment begeleid ik jonge vluchtelingen in Nederland en probeer hen te inspireren door te laten zien hoe sport hen kan helpen integreren in Nederland. Daarnaast werk ik hard aan mijn doel om mijn Olympische titel met succes te verdedigen. Ik ben blij om mijn ervaringen, hoogte- en dieptepunten met u te delen op weg naar Tokyo 2020!

Het eerste evenement van mijn Tokyo 2020 avontuur is achter de rug. Eerder vandaag tekende ik het startformulier van de C5 4km individuele achtervolging voor mannen. Hoe ik het er vanaf bracht, lees je verderop in deze blogpost. Eerst wil ik jullie even mee terugnemen naar de dagen voorafgaand aan de race. Sinds ik voor het laatst over mijn avontuur schreef, is er veel werk verzet. Ik heb het over baantrainingen, maar ook een aantal makkelijkere buitenritten in de regio Tokyo. Het gevoel in de benen was goed en ik was ook blij dat ik me snel kon aanpassen aan de hoge temperatuur en de hoge luchtvochtigheid. En daarnaast: ik had de kans om de verbazingwekkende Mount Fuji nog eens te zien. Wow!

Mijn verlangen om te strijden groeide met de dag en ik was klaar om all-in te gaan op de state-of-the-art baan hier in Tokio. Eerder deze ochtend pakten mijn TeamNL-teamgenoten Alyda Norbruis (zilver) en Caroline Groot (brons) al twee medailles bij de Women’s 500m Time Trial. Alyda deed dit in de C1-C3 categorie, Caroline in de C4-C5 categorie. Dit gaf mijn moraal een flinke boost. Om 11:14 lokale tijd begon mijn wedstrijd met de kwalificaties. Het doel was eenvoudig: binnen de vier beste tijden eindigen om tenminste voor een medaille te kunnen strijden.

“HET GEVOEL IN DE BENEN WAS GOED EN IK WAS BLIJ DAT IK ME SNEL KON AANPASSEN AAN DE WARME OMSTANDIGHEDEN EN DE HOGE LUCHTVOCHTIGHEID”

Ik moet toegeven dat ik misschien te traag van start ben gegaan. Na 1 km noteerde ik de zesde tijd, wat niet genoeg was om me te kwalificeren. In de minuten die volgden kreeg ik alles weer op een rijtje en maakte ik een inhaalslag. Na 2 km lag ik vijfde en na 3 km vierde. Maar daardoor verbruikte ik misschien iets te veel energie, wat me gedurende de laatste 1000 meter duur kwam te staan. In de slotkilometer verloor ik meer dan twee seconden op de beste leider, maar nog belangrijker, ik verloor de 4e positie die nodig was voor kwalificatie. Geen Medaille Race dus voor mij. Ben ik teleurgesteld? Een beetje misschien. Maar het goede is dat ik nog twee wedstrijden te gaan heb en daar heb ik veel vertrouwen in. Al met al was dit openingsevenement echt geweldig en ik ben blij dat ik er deel van uitmaakte.

Resterende wedstrijdprogramma:
31.08 | Individuele tijdrit (weg)
02.09 | C4-5 wegwedstrijd (weg)

Tot ziens, Daniel


» Favoriete producten van Daniel: