Review | Wahoo ELEMNT ROAM

Ruben Wattel | 20 april 2022

Wahoo maakt al enkele jaren fietscomputers in het hoogste segment. De Wahoo ELEMNT BOLT 2 en de Wahoo ELEMNT Roam zijn de toptoestellen die Wahoo nu aanbiedt. Garmin heeft daartegenover Garmin Edge 530 (en 830) en de vraag rijst of de Roam zich daarmee kan meten. Mathieu van der Poel kiest ook voor Wahoo, dus ik ben benieuwd of de ROAM mij ook bevalt.

(126)

uitverkocht

De Wahoo ELEMNT ROAM komt in het vertrouwde ELEMNT-doosje. Eerst open ik een klepje dat met een magneetje dicht zit en daaruit schuif ik de ROAM zo naar buiten. De meegeleverde houder lijkt op die van de ELEMNT BOLT, maar is alleen een slag groter. Als ik ROAM in de houder draai, lijkt hij haast onderdeel van die houder te worden (in de HideMyBell van CloseTheGap past hij overigens ook prima). Dit geeft – net als bij de BOLT – een aerodynamische fietscomputer die bijna wegvalt op je stuur. Erg tof gedaan: never change a winning team moet Wahoo hebben gedacht.

Die filosofie lijk ik vaker in het apparaat terug te zien komen. In de basis lijkt de ROAM erg op zijn voorgangers. De computer is een stuk groter dan de BOLT, maar omdat de randen om het scherm wat groter zijn ontlopen ze elkaar in schermgrootte ook weer niet zoveel. Een groots, in het oog springend verschil is wel het kleurenscherm. Dat is een flinke verandering ten opzichte van de ELEMNT en de BOLT. De Element Bolt 2 heeft dat tegenwoordig ook. De kleuren zijn niet heel fel, maar ‘rustig’ en bijna pastel. Dat zorgt voor een uitstekend afleesbaar scherm zonder dat ik last heb van spiegelingen in de felle zon, top!

Navigatie

Het navigeren is door het gebruik van die kleuren en de grootte van het scherm enorm verbeterd. Sowieso is er veel veranderd als het gaat om navigeren. Bij de vorige toestellen was het slechts bij enkele routebestanden mogelijk om turn-by-turn aanwijzingen te krijgen. Op Strava heb ik een route aangemaakt en tijdens het fietsen krijg ik netjes een melding wanneer er een afslag aan zit te komen. Wanneer ik tijdens een ritje van de route afwijk door een wegafzetting, heeft de ROAM in no-time de route herberekend en leidt me snel weer terug naar de route.

Een route aanmaken op de ROAM zelf behoort trouwens ook tot de mogelijkheden. Vrienden van me staan op een camping zo’n 60km verderop, een uitgelezen kans om die functie te testen. Op de kaart van de ROAM zoek ik met behulp van vier knoppen de locatie van de camping op en laat de fietscomputer een route bedenken. Een paar tellen later is de route klaar en spring ik op de fiets. De route leidt me langs bekende wegen, maar wel allemaal verharde fietspaden.

Mijn huisadres heb ik als ‘belangrijke plaats’ opgeslagen, waardoor ik voor de terugweg nog sneller een route op de ROAM heb aangemaakt. Dat is wel een flinke vooruitgang ten opzichte van mijn oude, vertrouwde BOLT.

Instellen gegevensvelden

Eenmaal thuis wil ik de gegevenspagina’s op de ROAM nog even aanpassen. Dat gaat snel en eenvoudig via de ELEMNT app. Ik kan kiezen uit enorm veel gegevens die ik op het scherm wil zien. Voor alleen hartslag kan ik bijvoorbeeld kiezen uit huidige hartslag, gemiddelde hartslag, gemiddelde hartslag per ronde, maximale hartslag, huidige hartslagzone, enz., enz. Voor de datafreak (als ik) meer dan genoeg om je hart aan op te halen dus! Het instellen van die gegevensvelden is dus erg eenvoudig, maar de eerste keer ben je wel even aan het bladeren wat je allemaal wel en niet wilt zien tijdens je ritten.

Hardware

Het aantal knoppen en de functies daarvan is hetzelfde gebleven ten opzichte van de ELEMNT en de BOLT. Vooral de voorste drie knoppen zijn wel van een ander materiaal en het indrukken voelt ook anders dan bij de BOLT. Daardoor voel ik minder goed of ik de knop wel of niet heb ingedrukt en moet ik soms twee keer drukken voordat de ROAM doet wat ik wil. Voordeel daarvan is wel dat ik nooit per ongeluk een knop indruk en mijn verwachting is dan ook dat ik hier gewoon even aan moet wennen.

Conclusie

De Wahoo ELEMNT ROAM is een mooie toevoeging aan de lijn van Wahoo en voegt naast alle trainingsfuncties die de ELEMNT en de BOLT hadden nu ook uitgebreide navigatiefuncties en een kleurenscherm toe. Het apparaat heeft geen aanraakscherm wat voor de één een plus- en de ander een minpunt aan het toestel zal zijn. De prijs ligt wat hoger dan die van de Garmin Edge 530 wat toch wel een heel geduchte concurrentie voor de ROAM zal zijn. De ROAM wint het voor mij vooral op het gebied van het instellen van de computer in combinatie met de ELEMNT app. Op andere gebieden (zoals prijs en functies als hersteladvies, crashdetectie en Climb Pro) heeft de Garmin Edge 530 een streepje voor.

Lees verder