Review: Garmin Edge 830

Ruben Wattel | 24 april 2019

Al jarenlang is de Garmin Edge 820 een van de meest populaire fietscomputers op de markt. Nu komt Garmin echter met twee nieuwe toestellen: de Garmin Edge 530 en Garmin Edge 830. Die laatste heb ik met dank aan Garmin nog voordat hij uitkwam kunnen testen. In deze blog vertel ik je mijn bevindingen.

(158)

uitverkocht
(9)

uitverkocht

Als je een nieuw toestel uitpakt, kijk je natuurlijk eerst naar de uiterlijke kenmerken. Er is ten opzichte van de Edge 820 het een en ander aan veranderd. Hier zie je beide toestellen naast elkaar liggen. De 830 is een slagje groter dan zijn voorganger en lijkt een soort kruising tussen de Edge 1030 en Edge 820.

Genoeg gekeken, tijd om hem aan te zetten en te gaan gebruiken. De menu’s zijn zoals ik van Garmin gewend ben eenvoudig en intuïtief. Alles staat op logische plekken, waardoor ik nooit lang hoef te zoeken naar instellingen of functies. Tijdens het scrollen door de functies, merk ik ook hoe direct het scherm reageert. Dit is goed te vergelijken met een smartphone. Al scrollend door de menu’s ontdek ik een aantal mooie functies. Hieronder geef ik wat toelichting over deze functies en over de werking van het toestel in het geheel:

Batterijduur

De door Garmin opgegeven batterijduur is allereerst erg veelbelovend, tot maximaal 24 uur bij normaal gebruik. Dat is een enorme stap vooruit ten opzichte van de 820.
Ik neem meteen de proef op de som. Ik fiets een rondje van 2 uur en 23 minuten met navigatie aan en daarbij snelheids-, cadans- en vermogenssensoren gekoppeld. Aan het einde van de rit is er slechts 12% batterij verbruikt; indrukwekkend! Als ik even doorreken zou ik een kleine 20 uur achter elkaar kunnen rijden op deze manier en dat is een stuk meer dan me lief is.

Ook nieuw is de Climb Pro Feature. Deze functie geeft je inzicht in allerlei gegevens tijdens een beklimming, vergelijkbaar met Strava Live Segmenten. In Nederland is het een beetje zoeken naar een geschikte klim, want de functie werkt bij een klim met een index vanaf 3500. Daarbij heb je een klim van minimaal 500 meter met 3% stijgingspercentage nodig. De Ugchelse Berg bij Apeldoorn is net hoog genoeg om de functie te testen. Dit werkt als ik van tevoren een route of koers inlaad op de telefoon. Ik kan goed zien waar ik zit op een klim en hoeveel er nog komen gaat. Daardoor kan ik de klim beter indelen om een goede tijd neer te zetten.

Omdat ik een Strava Summit account heb, krijg ik ook meldingen van mijn opgeslagen segmenten. Ik zie live hoe ver ik voor of achter lig op het segment ten opzichte van mijn PR, de KOM en van vrienden die op hetzelfde segment hebben gereden.

Navigeren

Het inladen van een route is trouwens super eenvoudig. Ik heb de GPX-route van de FUTURUM Posbank-challenge van vorig jaar gedownload en kon die in Garmin Connect direct openen en naar de Garmin Edge 830 sturen.

Ook op het apparaat zelf heb ik een route in een handomdraai gemaakt. De Garmin Edge 830 maakt gebruik van Popularity routing, waardoor ik altijd op routes fiets die door meer fietsers gebruikt worden. Zo kom ik nooit zonder dat ik het wil op een onverhard pad terecht, daar zijn mijn banden me dankbaar voor. Als ik van de route afwijk, herberekend de 830 de route in no-time en geeft me duidelijke turn-by-turn aanwijzingen.

Trainingsfuncties

Behalve geschikt voor navigatie, is de Garmin Edge 830 ook een echte trainingspartner. De 830 heeft veel bekende functies, maar wat hem onderscheid van veel andere fietscomputers zijn bijvoorbeeld de volgende aspecten:

VO2max – Na een paar rondes geeft de Garmin aan dat ik een VO2max van 57 heb. Dit geeft een mooie indicatie van hoe het met mijn conditie staat!

Hersteltijd – Na een rondje flink doortrappen geeft de Garmin aan dat ik zo’n 72 uur nodig heb om volledig te herstellen van de inspanning. Dat is bijvoorbeeld handig als je fit wilt zijn voor een wedstrijd of toertocht.

Fysiologische metingen – Na de training kan ik een uitgebreid verslag van de training bekijken. Hoe zwaar was de training? Heb ik nieuwe records gezet? Wat is mijn FTP? Enzovoort, enzovoort.

Al je trainingsplannen kunnen automatisch worden gesynchroniseerd met het Garmin, want de koppeling met TrainingPeaks werkt feilloos. Tijdens mijn training krijg ik regelmatig de melding om wat te eten of te drinken. Dat is vooral handig in die trainingen, want dan vergeet ik dat nog wel eens.

Mountainbike

Niet alleen aan wielrenners, maar ook aan mountainbikers is gedacht. Een aantal unieke functies waarmee je na je rit kunt zien hoeveel jumps je hebt gemaakt, hoever je gesprongen hebt en hoeveel tijd je met beide wielen van de grond bent geweest.

Veiligheid

Het toestel heeft ook een aantal mooie praktische functies en functies die je veiligheid op de fiets vergroten. Deze functies noemt Garmin ‘Awareness’.

Dankzij Rider to rider messaging kun je met Garmins onderling snelle berichten kunt sturen. Fietsvrienden die ook een Garmin Edge 830 of 1030 hebben kun je een snel berichtje sturen, handig als je bijvoorbeeld een grote beklimming aan het doen met en wilt laten weten dat je een lekke band hebt.

De Incidentdetectie is een functie die je liever nooit nodig wilt hebben. De Garmin Edge 830 herkent als je een crash hebt gehad en stuurt een bericht naar van tevoren ingestelde contactpersonen. Was het een valpartij ‘zonder erg’? Dan heb je nog een paar seconden de tijd om dat bericht te cancelen.

Dankzij Assistance functie zend je jouw locatie naar één of meerdere ingestelde contactpersonen. Handig als je ineens dubbel lek rijdt, je ketting breekt of om een andere reden niet verder kunt fietsen.

Bij iedere mooie rit hoort een koffiestop met appeltaart. Toch is het altijd spannend om je fiets onbeheerd voor de deur achter te laten. Om die reden kun je op de Edge 830 een bike alarm aanzetten. Je krijgt direct een melding op je telefoon als je fiets in beweging word  gebracht, en de 830 geeft een alarmgeluid om de dief af te schrikken.