Onderkleding: Hét nut van een goede basislaag

Brend van der Horst | 19 september 2018

Het is hartje winter, maar wanneer ik de gordijnen open doe is daar niks van te zien. Een stralende zon en strakblauwe lucht lachen me toe. Ik maak me klaar voor de wekelijkse zondagsrit met mijn fietsvrienden. Na een stevig ontbijt en een goede bak koffie pak ik mijn fietskleren uit de kast. Ik draag al het gehele jaar een baselayer met korte mouwen, maar eenmaal onderweg merk ik  al snel dat ik het koud krijg. Mijn fietsvrienden lijken echter nergens last van te hebben. Tijdens de koffiestop merk ik op dat velen van hen ondershirts met lange mouwen dragen en er wordt gesproken over Merino. Het heeft me aan het denken gezet op weg naar huis.

Eenmaal thuis duik ik eerst onder een warme douche en daarna achter mijn computer. Op FuturumShop.nl ontdek ik dat ik voor elk weertype rekening moet houden met mijn onderkleding. Wanneer je de juiste onderkleding draagt heeft dit grote voordelen op je lichaamstemperatuur en je prestatie. Voor warm weer is een baselayer met korte mouwen genoeg. Deze kan snel vocht afvoeren en houdt mijn lichaam op een goede temperatuur. Hierbij kan ik zelfs nog een extra verkoelende variant opteren als het kwik boven de 20 graden komt zoals het Craft Cool Intensity ondershirt of de FUTURUM PROFORMANCE Base Layer Extra Cool.

Wanneer ik verder lees ontdek ik dat wanneer de temperatuur wat lager komt te liggen ik voor lange mouwen moet kiezen. Daardoor blijft mijn lichaam op een goede temperatuur tijdens koude omstandigheden. Daarnaast is een extra lange kraag erg fijn, zoals bij de Castelli Prosecco en de SIXS Windshell Turtleneck. Veel merken, waaronder Odlo hebben een zelfreinigende techniek in hun stof verwerkt, waardoor deze bespaart blijft van nare geurtjes. Ook Merinowol heeft deze eigenschap. Met een goede baselayer blijf je dus langer fris en blijft je lichaam op een comfortabele temperatuur.

Voor temperaturen rond het vriespunt kun je dan weer een Merino stof opteren. Merinowol heeft de eigenschap je lichaamswarmte perfect te behouden, zonder dat je oververhit raakt. Daarnaast heeft het een zeer goede vochtregulerende en antibacteriële werking. Een warme FUTURUM 4 SEASONS Base Layer Merino Extra Warm LB was vandaag de juiste keuze geweest. Het is me duidelijk dat ik beter moet nadenken over mijn onderkleding. Dit gebeurt me niet nog een keer!