Interview | Jan Bakelants: de ‘Rode Duivel’ binnen Team Sunweb

Gastblogger | 09 mei 2019

Wat is voor jou belangrijker: gezond en fit blijven of presteren?
“Na alles wat er gebeurd is, kan ik wel stellen dat gezondheid op de eerste plaats staat en dan volgen de resultaten vanzelf. Gezond zijn betekent ook dat je mentaal in balans bent. Dat je gelukkig bent met wat je doet en plezier ervaart als je traint. Als het plezier toch wat afneemt, dan wil dat zeggen dat je even te veel doordraaft. Dan is het tijd om eens een weekje op de rem te trappen.”

Team Sunweb, een rood pak… dat geeft een ‘rode duivel’ vast een boost?
“Ik ben erg tevreden over het design van de kleding, je mag erin gezien worden. Ik ben blij dat ik na vier mindere jaren op modegebied weer in actie kan komen in een kit die er echt goed uitziet!”

Wat zijn jouw ambities?
“Ik heb onder andere als doel dat ik Tom wil helpen de Giro d’Italia te winnen. Daarnaast hoop ik dat het team ergens mijn kaart gaat spelen. Ik kan momenteel nog niet zeggen waar dat zal zijn. Het hangt af van de ploegtactiek. Ik hoop dat ik die kans krijg. En dat ik gewoon in een enkele koers een vrije rol zal hebben.”


IK HEB ONDER ANDERE ALS DOEL DAT IK TOM WIL HELPEN DE GIRO D’ITALIA TE WINNEN

Wat vind jij belangrijk bij een outfit?
“Een zwarte broek vind ik een pluspunt. Het truitje maakt me niet zoveel uit. Zoals het nu is, is het goed. Onder een wieleroutfit horen wel witte of zwarte sokken. We rijden nu met rode sokken, maar goed, het ziet er als geheel wel mooi uit. Ik ben over het algemeen best traditioneel ingesteld, tenzij een ontwerp echt heel vernieuwend is.”

Ben je een ijdel type?
“Ik ben niet zo heel ijdel, maar als je fietst wil je er natuurlijk wel snel uitzien. Snelheid in de breedste zin van het woord vind ik belangrijk. Je mag best opvallen.”


IK VOEL ME MOMENTEEL HEEL GOED, IK HEB EINDELIJK WEER EEN GOEDE WINTER GEKEND

Je hebt na je val in de Ronde van Lombardije in 2017 lastige tijden doorgemaakt. Ben je al terug op je niveau?
“Ik voel me momenteel heel goed, ik heb eindelijk weer een goede winter gekend. Daarin heb ik effectief kunnen trainen wat er op het programma stond. Ik sta minstens even ver als vorig jaar en kijk uit naar de wedstrijden die er voor mij toe doen.”

Ben je voorzichtiger geworden?
“Iedereen wordt wel voorzichtiger met de jaren die passeren. Maar ik ben nog altijd bereid een berekend risico te nemen. Daarbij is het zo dat ik bij de val in Lombardije geen onverantwoorde risico’s nam. De bocht was en is nog steeds onvoldoende gesignaliseerd. Ik was niet de eerste die in die bocht viel en ook niet de laatste.”

Welk accessoire of welk product zou de industrie moeten
ontwikkelen om wielrennen veiliger te maken?

“In onze bib shorts zit de Dyneema-vezel. Dat is een goede evolutie. Vreemd genoeg hebben nog niet alle ploegen zoiets. Het kan voorkomen dat we na een val met verschrikkelijke schaafwonden op onze billen door het leven moeten. Ik ben voorstander van verdere integratie van Dyneema-vezels in armstukken, beenstukken en andere kleding. Verder zijn er, denk ik, nog andere mogelijkheden om de impact van blessures door valpartijen te beperken. In het skiën heb je pakken met een soort airbag die zich opblaast wanneer een val wordt waargenomen. Daardoor is het aantal rugletsels enorm gedaald. Ik denk dat er wat dat betreft in de wielerindustrie ook vooruitgang mogelijk is.”

Je wilt met airbags gaan fietsen?
“We moeten het niet in het belachelijke trekken. Ik denk aan een pak waarin iets soortgelijks verwerkt is. Klein, zodat het niet zoveel plaats inneemt. En enkel op cruciale plaatsen die beschermd moeten worden. Ik vind het niet normaal dat we bij het minste of geringste ons sleutelbeen breken als we over het stuur gaan.”

Jij hebt iets wat Tom Dumoulin nog niet heeft…
“Twee kinderen? Maar dat bedoel je vast niet… (lachend, red.). Inderdaad, hij heeft nog geen gele trui in zijn kast. Ik heb altijd ontzag voor Tom gehad, ook toen ik nog in Frankrijk reed. Zeker nu we in dezelfde ploeg zitten, besef ik dat ik met mijn klasse nog niet tot zijn enkels kom. Het is gewoon een kwestie van tijd en dan heeft ook Tom een gele trui.”

Hebben jullie daarover gesproken?
“Nee, zo gaat dat niet onder renners. Ik denk dat hij iets veel mooiers heeft: de roze trui die hij in Milaan om zijn schouders had. Helaas droeg ik de gele trui niet in Parijs…”


HET IS GEWOON EEN KWESTIE VAN TIJD EN DAN HEEFT OOK TOM EEN GELE TRUI

Winst voor Tom in de Giro én podium in de Tour, kan dat?
Absoluut, ik geloof daar rotsvast in. Hij heeft afgelopen seizoen getoond dat hij die twee grote ronden op een rij perfect kan verteren. En hij weet wat hij tussendoor moet doen om niet overtraind aan de start te verschijnen. Tom heeft de ploeg om hem daarin te ondersteunen. Als hij gezond blijft, dan behoort winst in één van de twee tot de mogelijkheden.”

Wat zal jouw aandeel zijn?
“Ik kan alleen maar hopen dat mijn aandeel groot zal zijn. En dat we over een paar maanden kunnen zeggen dat ik een sleutelrol heb vervuld.”

Waar zou je ooit zelf eens willen schitteren?
“Ik wil zeker nog eens echt goed zijn in Luik-Bastenaken-Luik. Gewoon omdat dit de klassieker is die me het meest aanspreekt en omdat die in België wordt verreden. De wedstrijd gaat over de wegen waar ik al van kleins af aan train, en ik heb de beloftenkoers gewonnen. Tot dusver heb ik steeds voor andere kopmannen moeten rijden. Ik hoop dat het er nog een keer van gaat komen”


IK WIL ZEKER NOG EENS ECHT GOED ZIJN IN LUIK-BASTENAKEN-LUIK