Getest: Tacx NEO Motion Plates

Ruben Wattel | 31 mei 2022

Binnenfietsen wordt met het jaar leuker door allerlei snufjes en software, maar voelde toch nooit helemaal aan zoals buiten fietsen. Tot nu! Garmin biedt de Tacx NEO Motion Plates aan voor je Tacx NEO fietstrainer. Ik heb de NEO Plates mogen testen en vertel je er op deze pagina alles over

Wat is het?

De Tacx NEO fietstrainers bewegen al een klein beetje naar links en rechts, wat voor een realistisch weggevoel zorgt. Door de NEO Plates te monteren onder je Tacx NEO maak je het mogelijk om ook naar voren en achteren te bewegen. Je fiets kan dus alle klanten op, wat zorgt voor een realistischer weggevoel. Daarnaast zit je minder statisch op je trainer, wat vermoeidheid en last van het zitvlak tegen gaat. Je kunt je dus nog beter focussen op je training. Althans: dat is te theorie, ik ben benieuwd hoe het in de praktijk gaat zijn.

(2)

ja, op voorraad
(6)

ja, op voorraad

De installatie

De NEO Plates passen op alle generaties NEO fietstrainers, dus de originele Tacx NEO, de Tacx NEO 2 en de Tacx NEO 2T. Ze passen dus ook op mijn Tacx! De installatie is echt supereenvoudig. Er zitten vier zwarte beschermdopjes op de onderzijde van de trainer. Die maak ik los, waarna de Plates magnetisch vastklikken op de trainer. Klaar. Dat is alles om de Plates te installeren. Leuk extraatje: de vier beschermdopjes kunnen opgeborgen worden in de Plates zelf, waardoor ik ze niet kwijtraak. Er is een andere voorwielsteun meegeleverd, die het mogelijk maakt om naar voren en achteren te rollen. Deze is geschikt voor racefietsbanden tot ongeveer 28-30mm breedte.

Neo motion plates

Mijn ervaring

Bij het opstappen op de fiets voelde ik meteen een groot verschil en het voelde eigenlijk een beetje raar en onnatuurlijk aan. Totdat ik begon te trappen! Het lichte heen-en-weer wiegen van de trainer voelde binnen een paar trappen heel prettig aan en ik had veel minder het gevoel dat ik ‘vast’ zat op de trainer. Echt een heel ander gevoel dan ik gewend ben van mijn Tacx NEO. Aan het gevoel tijdens het sprinten op de trainer ben ik nog niet helemaal gewend, dat voelt soms wat onstabiel. Tijdens een Zwift-wedstrijdje kies ik er daarom voor om de Plates er even af te halen. Na de wedstrijd zet ik ze er echter snel weer op, want ik heb het comfort toch wel gemist.

De Tacx NEO maakt nauwelijks geluid (daar heb ik hem onder andere op uitgekozen), dus ik ben blij dat de Plates geen extra geluid veroorzaken. De podcast die ik aan heb staan tijdens het fietsen kan ik dus nog net zo goed horen als zonder de Plates.

Neo motion plates

Conclusie

In het kort: ik wil eigenlijk niet meer zonder.
Zeker als ik wat langere trainingen maak in de winter, word ik na ongeveer anderhalf uur een beetje stijf op de binnentrainer. Dat lijkt een stuk minder te zijn met de Tacx Motion Plates. Dit testmodel gaat weer terug naar Tacx, maar de kans is dus groot dat ik ze binnenkort zelf aanschaf. De aanschafprijs ligt vrij hoog, maar omdat ze met alle Tacx NEO’s te gebruiken zijn, verwacht ik er jaren plezier van te hebben.

(2)

ja, op voorraad

Neo motion plates