Getest: de Bryton Rider 750 fietscomputer

Ruben Wattel | 14 december 2020

Als er een nieuwe fietscomputer op de markt komt in het hogere segment, raak ik altijd enthousiast en nieuwsgierig naar de mogelijkheden van het apparaat. Dit keer heb ik bovendien het geluk om deze nieuwe Bryton Rider 750 te mogen testen. Aangezien dit het toestel is van profploeg Israël Start-Up Nation voor 2021, ben ik extra benieuwd. Zou dit een vervanging kunnen zijn voor mijn huidige Wahoo ELEMNT BOLT? In deze blog vertel ik je mijn ervaringen met de fietscomputer die ook Chris Froome dit jaar gaat gebruiken.

Eerste indruk
Als ik de doos open maak zie ik meteen de Bryton Rider 750 zitten. Hij heeft een mooi groot scherm ten opzichte van het apparaat. Dit 2.8 inch kleurenscherm is aanraakgevoelig, wat de bediening makkelijk zal maken. Het apparaat is redelijk dik, maar eenmaal op de fiets gemonteerd merk je daar weinig van. In de doos vind ik verder een out front stuurhouder, die gemaakt is van aluminium. Die voelt meteen premium en stevig aan, dat geeft vertrouwen. Verder zit er een standaard stuurhouder, micro-USB laadkabel, veiligheidsstrap en handleiding in de doos. Bij de Rider 750T-versie worden er daarnaast nog een hartslagmeter en snelheids- & cadanssensor meegeleverd.


Als ik het apparaat aanzet, laat deze een QR-code zien en vraagt de computer me de Bryton Active app te downloaden. Dat wil ik doen via de app, maar nog voordat dit mogelijk is hebben de app en computer elkaar al gevonden via Bluetooth. Dat gaat mooi snel! Al snel geeft de app aan dat er een update beschikbaar is voor de Bryton, dus die installeer ik eerst maar even. Het toestel heeft een goed kwartier nodig om te installeren, daarna start deze vanzelf opnieuw op.

Instellingen
Van andere fietscomputers ben ik gewend dat als ik het apparaat voor het eerst aanzet, ik wat basisgegevens moet invullen als gewicht, leeftijd, datum en dergelijke. Dat is op dit apparaat niet het geval. Daarom doe ik dat later via het menu in de instellingen van het apparaat. Wat verder opvalt is het mooie grote scherm, maar deze staat standaard niet erg helder. De helderheid zet ik daarom snel en eenvoudig wat feller op het apparaat. Hierna wil ik mijn vermogensmeter en snelheidssensor koppelen, dit kan via het menu. Mijn vermogensmeter meet ook cadans, maar in eerste instantie lukt het me niet om de Bryton deze ook als snelheidssensor te koppelen. Wanneer dit later wel is gelukt, is het tijd om een rondje te gaan maken.

(15)

uitverkocht
(34)

uitverkocht

Met de basis zit het wel goed. Het scherm laat me duidelijk de snelheid, afstand, cadans en meer zien. Ik ben echter ook benieuwd hoe het aanmaken van een route gaat. Dit kan via de Bryton Active app, op het toestel of via andere route-apps. Via de Bryton Active app kan ik mijn Strava, Komoot en RideWithGPS accounts koppelen. Als ik een route aanmaak op een van deze sites, kan ik die meteen volgen op de Bryton Rider 750 – ideaal! Voor mijn eerste test maak ik via de Bryton Active app een route aan van FuturumShop naar mijn huis toe. Die route is razendsnel aangemaakt en nog sneller naar de Bryton gestuurd. Op de computer zijn de kaarten van Open Street Maps geladen, dus het navigeren gaat prima.

Trainingen
Ook het volgen van trainingen is heel eenvoudig. In de app kan ik zelf een training aanmaken op basis van hartslag of vermogen. Er staan ook al een aantal voorbeelden van trainingen in de app die meteen te gebruiken zijn. Het is even uitzoeken hoe het aanmaken van een training werkt, maar als ik het eenmaal onder de knie heb is het in een handomdraai gedaan. Daarnaast kun je ook TrainingPeaks koppelen aan de computer, waardoor jouw trainingen direct worden doorgestuurd. Dat zal een functie zijn die ook door de profs van Israël Start-Up Nation veel gebruikt gaat worden.

De Bryton samen met mijn eigen Wahoo ELEMNT BOLT

Fietsprofielen
Na mijn eerste ritten op de racefiets wil ik ook een rit op mijn mountainbike maken. Tijdens die rit wil ik graag andere gegevens zien dan tijdens fietsen op mijn racefiets. Op de mountainbike heb ik bijvoorbeeld geen vermogensmeter zitten. Daardoor is het ideaal dat de computer beschikt over 3 fietsprofielen. Ik kies om er één in te stellen voor de racefiets, de tweede voor de mountainbike en de laatste koppel ik aan mijn fietstrainer voor binnentraining. Afhankelijk van welke fiets ik pak, gebruik ik het juiste profiel en krijg zo direct de data die ik wil zien in beeld. Dat is een functie die ik toch wel mis op mijn eigen Wahoo ELEMNT BOLT. Een pluspunt voor de Bryton dus!

Conclusie
Bryton heeft met de Rider 750 een veelzijdig apparaat neergezet met zeer veel functionaliteiten. Van uitgebreide navigatie tot een echte trainingspartner. De leercurve van het apparaat ligt wat hoger dan die van een Garmin of Wahoo, maar de prijs voor deze computer met aanraak- en kleurenscherm is dan ook een stuk lager. Het instellen van de apparaat en het koppelen van sensoren kost even wat tijd, maar als dat eenmaal staat verander je daar over het algemeen toch weinig meer aan. Als je hem dan echt in gebruik gaat nemen is het een geduchte concurrent voor de grote merken!

(15)

uitverkocht
(34)

uitverkocht