De plicht om voor jezelf te zorgen

Gastblogger | 07 december 2017
Door: Jochem Uytdehaage
“Ja, maar dat is best lastig hoor met die drukke baan van mij. En ook mijn vrouw werkt bijna fulltime, dus je zegt wel dat hier een oplossing voor te vinden is, maar ik heb hem nog niet gevonden! En jij hebt makkelijk praten, want jij bent sowieso altijd fit”.
Zomaar een paar zinnen uit een gesprek dat ik half juni met iemand voerde. We spraken over de noodzaak die deze persoon had om wat aan zijn leefstijl te gaan doen. Zijn hart had hem inmiddels een waarschuwing gegeven en ook zijn cardioloog gaf aan dat het echt niet zo verder kon. En toen volgde hij bij mij een training..

 

Energiemanagement

Een basistraining in persoonlijk energiemanagement. Anders gezegd, een workshop waarin je leert hoe je jouw leefstijl zo inricht dat je fit en vitaal wordt, maar ook blijft. Het zijn de workshops waar ik zelf altijd veel energie van krijg. Dit omdat je mensen met praktische tips & tricks kan helpen om aan de hand van kleine stappen het dagelijkse leven te veranderen. En wel op zo’n manier dat ze zich steeds lekkerder gaan voelen.

Zo ook bij deze man. Hij vertelde dat hij veel werk had, vaak tot laat doorwerkte, vervolgens moeite had om in te slapen en elke ochtend vermoeid wakker werd. Ook was hij echt wat zwaarder geworden en vond hij dat er wel weer 20 kilo af kon (daar was ik het mee eens, maar dat terzijde). Hij kende ook best wat stress, want zei hij: “Ik heb de verantwoordelijkheid voor 23 mensen. En als ik mijn werk niet doe, dan gaat het echt fout. En dat willen we toch niet?”.

Nadat verschillende aspecten zoals slapen, de juiste voeding, de noodzaak van beweging en echte ontspanning aan bod waren gekomen, vroeg ik hem een aantal actiepunten op te schrijven.

Niet geheel verrassend schreef hij op dat hij meer wilde bewegen. Ik vroeg hem: “Hoe ga je dat doen? En wanneer ga je starten?”. Hij wilde elke dag 15 minuten gaan wandelen. Een mooi streven als je dat nooit hebt gedaan en een aardige stap vooruit. En hij zou er dezelfde avond nog mee starten.

Vier weken later

Vier weken later sprak ik weer met hem. Ik vroeg hoe het hem was vergaan met het zijn actiepunten en in het bijzonder het wandelen. En toen volgde dezelfde uitspraak als in de eerste training. Hij had de oplossing nog niet gevonden en ik had makkelijk praten.

Ik heb hem toen het verhaal verteld over een CF-patiënte, iemand met taaislijmziekte, die ik persoonlijk ken. Ik vertelde dat zij elke ochtend 15 minuten bezig is met medicatie, met inhaleren, dat er fysiotherapie wordt gevolgd en dat er ’s avonds ook nog een 15 minuten durende medicatie sessie volgt.

Dag in, dag uit. En zo hoopt zij minder ziek oud te worden. En dat zij deze dagelijkse rituelen doet omdat ze minder hard achteruit wil hollen, omdat deze ziekte uiteindelijk dodelijk is.

Ik vroeg wat hij zou doen als hij een ziekte zou hebben met een gemiddelde levensverwachting van 40 jaar. En toen werd het stil…

Stap voor stap

Twee weken geleden kreeg ik een e-mail van deze man. Hij bedankte mij voor de trainingen en schreef dat hij inmiddels 12 kilo kwijt was en dat hij stapje voor stapje zijn leefstijl aanpast.

Het zijn berichten waar ik dolblij van word. Alleen wilde ik wel weten wat hem nu zo ver had gebracht. En zijn antwoord was te gek!

Hij schreef dat hij zich realiseerde dat het nergens op slaat om geen tijd voor jezelf vrij te maken. Tijd om voor jezelf te zorgen, in welke vorm dan ook. En wanner je gezegend bent met een gezond lichaam dit eigenlijk gewoon een plicht is en dat hij het niet kon verteren dat hij zijn lichaam moedwillig zou laten verslonzen, terwijl er duizenden patiënten in Nederland, dag in dag uit, bezig zijn om minder ziek te zijn.

Hij heeft zijn motivatie gevonden.

Gezegend

De discipline die vele zieke mensen dagelijks etaleren, daar mogen, nee, daar moeten wij een voorbeeld aan nemen. Met dat in ons achterhoofd moet het toch makkelijk zijn om zeer regelmatig de juiste, en vaak gezonde, keuze te maken? En beginnen met 15 minuten per dag voor jezelf, dat moet toch lukken?

Want ben je gezegend met in de basis een gezond lichaam, dan heb je de plicht dit lichaam te onderhouden.

Zorg goed voor jezelf!

Jochem