De challenge van Martin Faes: Marathon Rotterdam

Martin Faes | 28 januari 2019

“Een marathon lopen? Nooit!” Als wielrenner liep ik altijd geregeld wel kleine rondjes hard, maar het ‘echt’ grote werk, daar begon ik niet aan. Zou ik ook nooit gaan doen. In de zoektocht naar een gave uitdaging voor 2019 kwam de Marathon Rotterdam voorbij. “Echt niet, niks voor mij.” Later kwam het evenement nog eens ter sprake, ik merkte lichte interesse. Interesse werd verlangen. Verlangen werd enthousiasme. Enthousiasme werd een inschrijving. Mijn #RoadtoRotterdam begon op 3 december 2018.

Het kan verkeren. Waar ik altijd heb geopperd dat het hardlopen nooit mijn sport zal worden en ik het gewoon bij korte loopjes zou houden, ben ik op het moment van schrijven 31 trainingen ver in mijn trainingsschema richting de marathon. Waarom dan toch die inschrijving voor een groot hardloopevenement? In de winterperiode is het voor wielrenners vaak maar afwachten hoe de omstandigheden zijn. Om toch bezig te blijven, loop ik mijn rondjes hard, maar dit wilde ik wel aan een bepaald doel koppelen. Met doelloos rondlopen zou voor mij het plezier immers ver te zoeken zijn. Een 16 kilometer uitlopen ging me tot nu toe al vrij gemakkelijk af, echter de stap naar een halve marathon vond ik te klein. Waarom het dan niet groter aanpakken en direct voor een marathon gaan? Ik werd onverwacht erg enthousiast en koos voor de Marathon Rotterdam, in de stad waar ik drie jaar van mijn leven gewoond heb.

Hoe te starten? Ik ben geen doorgewinterde hardloper, ik begon mijn avontuur met voornamelijk veel vragen. Vele daarvan konden gelukkig al door een collega – die zich met recht marathonexpert mag noemen – beantwoord worden. Met behulp van online tools werd een trainingsschema gekozen, waarbij ik over een tijdsperiode van 18 weken klaargestoomd zou worden voor de marathon, die als #demooiste door het leven gaat. Doordat ik nu aanzienlijk vaker de loopschoenen aan zou moeten trekken, besloot ik mijn kledingkast aan te vullen met de nodige adidas jacks, broeken en sokken. Ook aan de energievoorraad werd gedacht en dankzij de SiS energiegels en de herstelproducten van Vifit Sport kan ik zonder problemen mijn schema naar behoren afwerken.

Na het gladstrijken van de laatste plooien in mijn trainingsschema had ik nog enkele weken om een solide basis te creëren. Enkele malen per week hardlopen werd eerder regel dan uitzondering en ik nam ook deel aan een 10 kilometer trainingswedstrijd in mijn woonplaats Ede. Ik voelde me klaar om te starten en sinds 3 december bepaalt mijn trainingsschema hoe mijn vrije tijd eruit ziet. Met vier keer hardlopen in de week, aangevuld met een uurtje zwemmen of fietsen, én dagelijkse krachttraining is plannen belangrijker dan ooit. Tot dusver vordert de training naar behoren, ik merk – met nog 10 weken te gaan – dat ik sneller en sterker wordt. Het tempo gaat omhoog, de hartslag omlaag. De langste trainingen lopen de komende periode op van 20 naar 26 tot uiteindelijk 32 kilometer. Zou ik dan toch nog eens snakken naar de Coolsingel? Laat maar komen, ik geniet enorm van deze challenge!