• Bob de Jong

Bob de Jong: “Veranderen en nieuwe uitdagingen”

Gastblogger | 25 januari 2018

Als coach in Korea zijn wij zes weken op pad geweest voor de World-cup wedstrijden. Geen fiets mee en dus moest ik op zoek naar een alternatief. Deze heb ik dan ook gevonden en het zal je niet verbazen dat ik deze weken ben gaan hardlopen. De rondjes zijn een stuk korter, je komt op de bekende plekken, wachten bij de stoplichten en de variatie wordt er niet groter op. Bij terugkeer in mijn appartement in Seoul keek ik ernaar uit om op mijn racefiets weer heerlijk een rondje van twee uur te maken. Terwijl de zon heerlijk scheen, was het echter wit en ruim onder nul. Fietsen was dus helaas geen optie met die dunne bandjes over de sneeuw en opgevroren stukken… Ik zit namelijk niet te wachten op een valpartij. Ondanks dat de schoonmaak van de wegen goed voor elkaar is en de wegen weer snel begaanbaar zijn blijft mijn fiets toch binnen… Waarom? De temperatuur is voor mij de grootste spelbreker. Zoveel kilometers gemaakt in de winter en zo genoten van de winterse landschappen waar ik doorheen gereden ben, ook bij -20 Graden gewoon naar buiten door de krakende sneeuw. Heerlijk maar nu het niet hoeft, kies ik voor een andere uitdaging in het hardlopen door wat ik onderweg ontdekt heb tijdens mijn reizen. In de zomer pak ik de fiets wel weer op maar op reis of bij minder weer zijn de hardloopschoenen mij zeer waardevol.

Door het lopen in de nieuwe omgeving heeft het mij geraakt om in een korter tijdbestek dezelfde inspanning te leveren. Nieuwe uitdagingen dienen zich aan, twintig kilometer lopen is al geen probleem meer en zelfs een marathon komt nu dan ook in zicht. Vanochtend ook weer een nieuwe ronde gelopen, zelfs een klein stukje natuurijs gevonden op een plek waar ik op de fiets niet kom. Van koude handen of koude voeten heb je geen last met hardlopen en dan ziet het ijs er weer geweldig uit. Ondertussen gaan mijn gedachten verder en bedenk ik een nieuwe uitdaging om met de metro twintig kilometer verderop uit te stappen en dan via de prachtige fietspaden van Seoul terug te lopen.

In Pyeonchang zullen nieuwe winnaars zich aandienen, en zien velen hun droom om deel te nemen uitkomen

Uitdagingen bedenken en uitvoeren, in het nieuwe jaar staat een prachtige tijd te wachten waarin dromen uitkomen. In Pyeonchang zullen nieuwe winnaars zich aandienen, en zien velen hun droom om deel te nemen uitkomen. Dromen van één Korea, de deelname van het Noord-Koreaanse kunstschaatskoppel. En families die elkaar weer kunnen ontmoeten, laten de Olympische Spelen hun waarde bewijzen en het begin zijn waar velen van dromen. Het zal nog wel even duren voordat Noord- en Zuid-Korea weer één land gaan worden, maar wellicht kan er wel een opening gevonden worden. Straks lopen wij met de Noord-Koreaanse sporters het olympisch stadion in. Aanpassen en veranderen brengt nieuwe kansen.