Bauke Mollema: Winterslaap of wintertraining?

Gastblogger | 13 januari 2013

Door: Bauke Mollema

“Wat doet een profwielrenner in de winter?”

Deze vraag is mij de afgelopen maanden vaak gesteld. Sommige mensen denken dat we een paar maanden niets doen, om vervolgens in januari uit een winterslaap te ontwaken. Dat is zeker niet het geval. Tenzij je misschien Oscar Freire heet. Hij vertelde half januari tijdens het trainingskamp van de ploeg altijd dat hij zijn fiets nog amper had aangeraakt. Maar Oscar is dan ook een geval apart. Tegenwoordig beginnen veel renners al in november met hun voorbereiding op het nieuwe seizoen. Het wedstrijdseizoen begint dan ook eerder dan vroeger. De Tour Down Under en in mindere mate de Tour de San Luis in Argentinie, die momenteel verreden worden, zijn tegenwoordig belangrijke wedstrijden. Zelf neem ik na het seizoen ongeveer een maand rust. Ik fiets dan nog wel twee keer per week, maar zonder trainingsschema en zonder stress. De ronde van Lombardije, mijn laatste wedstrijd, stond afgelopen jaar twee weken eerder op de kalender dan voorgaande jaren. Daarom heb ik de training voor komend seizoen begin november alweer opgepakt.

 

Als training rijden veel profs in de wintermaanden regelmatig op de crossfiets of mountainbike. De uren gaan wat sneller voorbij, het is makkelijker om intensief te trainen en in het bos is het vaak minder koud dan op de weg. In november heb ik zelf ook regelmatig op de mountainbike gefietst. Dat was mede omdat ik half november mee deed aan een strandrace. Het was mijn eerste strandrace, maar wat mij betreft niet de laatste. Het was leuk om te doen en goed voor de afwisseling, zeker in november. De stukken in het mulle zand waren lastig, echt technisch. Gelukkig voor mij, was het parcours voor 95% rechtdoor! Vanaf december train ik het liefst zoveel mogelijk gewoon op de racefiets op de weg. Daarnaast wil ik me blijven ontwikkelen als klimmer door meer bergop te trainen. Daarom heb ik twee jaar geleden een appartement gehuurd in Spanje, in de buurt van Alicante. Het weer en de trainingsmogelijkheden zijn in de regio van Alicante ideaal. In droog en warm weer is het simpelweg makkelijker trainen. De uren gaan veel sneller voorbij, en bergop kun je makkelijker intensief trainen. Het is niet voor niets dat veel profploegen (o.a. Vacansoleil, Argos, BMC, Quick-Step, Radioshack en Astana) momenteel in deze regio hun trainingskamp hebben.

Naast de gewone trainingen op de weg doe ik in de winter ook twee tot drie keer per week krachttraining. Dit doe ik altijd in combinatie met ‘core stability’ oefeningen. Sterkere buik- en rugspieren zijn goed voor de stabiliteit op de fiets en helpen ook ter voorkoming van blessures. Het belangrijkste blijft natuurlijk de gewone training. Naarmate de eerste wedstrijden dichterbij komen, wordt de trainingsomvang en intensiteit uitgebreid. In november was mijn langste training ruim 4 uur, in december 5 uur en in januari al 6 uur. Vanaf 1 november heb ik in totaal al ruim 6500 kilometer op de teller staan. Met die kilometers gaat het op dit moment snel. We zijn namelijk met de ploeg op trainingskamp in Mojacar. Dat is nog een paar honderd kilometer zuidelijker dan Alicante. Hier zetten we de puntjes op de i voor de eerste wedstrijden.

Mijn seizoen zal op 6 februari beginnen in de ronde van de Middellandse Zee. Vier maanden zonder wedstrijden lijkt heel lang, maar ze vliegen altijd voorbij. Ik ben in elk geval druk genoeg geweest.

Misschien iets voor jou?