FuturumShop.nl gebruikt cookies voor een betere winkelervaring. Deze melding niet meer tonen.
FuturumShop - Sport is our passion
De meest gestelde vragen over fietsverlichting| FuturumShop.nl
 

FAQ: de meest gestelde vragen over Fietsverlichting

3 oktober 2017, door: Erik Uittenhout & Kevin Timmerman


De meest gestelde vragen over Fietsverlichting op een rijtje:


1

Wat is het verschil tussen Lumen, Lux en Candela?

 

Lumen, Lux en Candela zijn bij fietsverlichting veelgebruikte termen om de lichtsterkte uit te drukken, maar wat houden deze waardes nou precies in? Lumen is de eenheid voor lichtstroom. Het meet de hoeveelheid licht die de lamp in alle richtingen uitstraalt. Deze eenheid wordt ook wel gebruikt om de helderheid van het licht aan te geven. Candela is de internationaal afgesproken eenheid voor de lichtsterkte. De lichtsterkte geeft aan hoeveel licht zich bevindt in ieder stukje van een lichtbundel. Lux is de eenheid die de verlichtingssterkte aangeeft voortgebracht door 1 candela op een oppervlak loodrecht op de lichtstralen op een afstand van 1 meter van de bron. Daarmee is dit in principe de waarde die het meeste aangeeft. Een lichtbron die 500 lumen uitstraalt en 500 lux meet is een veel betere lamp dan een lamp die 500 lumen uitstraalt en 50 lux levert.

Maar wat zegt het aantal lumen eigenlijk over de lichtsterkte? Deze vraag is dus eigenlijk niet te beantwoorden omdat de verhouding tussen het aantal lumen en lux (in combinatie met het ontwerp van de lamp) bepalend is voor de hoeveelheid licht. Deze Cateye tool geeft een goede indruk van de lichtbundels van de diverse lampen van het merk. Let wel dat een lamp van een ander merk met hetzelfde aantal lumen dus heel goed meer of minder licht kan geven.

 

2

Is enkel het aantal lumen bepalend voor de hoeveelheid licht?

 

Hoewel het aantal lumen en lux van een fietslamp in veel zegt over de lichtopbrengst, is ook de bundel belangrijk voor de hoeveelheid licht. Krachtige lampen die bedoeld zijn om zelf ook goed mee te kunnen zien en niet alleen gezien te worden, beschikken over een gerichte lichtbundel. Hoe kleiner de lichtbundel, hoe gerichter het licht is. Het is belangrijk dat de lichtbundel van een koplamp niet alleen fel is, maar ook breed genoeg zodat je niet alleen de weg voor je goed ziet maar ook de berm en wegcontouren. Sommige lampen hebben een zeer hoge lichtopbrengst, maar een lichtbundel die relatief minder breed is en tevens vanaf de zijkanten minder goed zichtbaar is. Dit laatste is vooral belangrijk voor je eigen veiligheid, zodat je beter zichtbaar bent op de weg. Een lamp die zowel beschikt over een hoog aantal lumen en een mooie brede lichtbundel heeft is bijvoorbeeld de Lezyne Macro Drive 1100XL Koplamp.


3

Welke fietsverlichting is geschikt als ik op verlichte paden fiets?

 

Wanneer je zelf voldoende ziet door de al aanwezige straatverlichting, maar je wel goed zichtbaar wilt zijn, is veiligheidsverlichting voldoende. Deze geven tussen 0-150 lumen aan lichtopbrengst. Een uitstekend voorbeeld hiervan is de FUTURUM Led Light Set. Deze heeft standaard de beste prijs-kwaliteitverhouding. Ook zijn het voor- en achterlicht los te bestellen in onze webshop. Beiden zijn uitstekend beoordeeld. Enkele geschikte alternatieven zijn het Lezyne Strip Drive voor- en achterlicht, de Lezyne Led KTV Drive verlichtingsset en de Cateye Loop 2 LD140RC Led USB verlichtingsset.

 

4

Welke fietsverlichting is geschikt om in het donker door een bos te fietsen?

 

Wanneer je overdag door het bos fietst is het van belang dat je ver voor je uit kunt kijken om zo de omgeving (losse takken, gaten in de weg etc.) op mogelijk gevaar kunt screenen. Tijdens de donkere uren (let op: dit is eigenlijk niet toegestaan) is dit ook zeker van belang, maar uiteraard ook als je over donkere wegen rijdt. Dus heb je een krachtige lichtbron nodig. De lampen in deze categorie behoren ook direct tot een duurdere klasse. 750 lumen is het minimum voor het rijden op een bospad in het donker. Voorbeelden van deze klasse lampen zijn de Lezyne Super Drive 1500XXL Koplamp, Lezyne Macro Drive 1100XL Loaded Koplamp en de Cateye Volt 800 HL-EL471RC Koplamp.

 

5

Wat is het voordeel van duurdere lampen ten opzichte van goedkopere varianten?

 

Naast de hogere lichtopbrengst, biedt hoogwaardige fietsverlichting die iets hoger is geprijsd vaak nog meer voordelen ten opzichte van de voordelige instapmodellen. Allereerst is vaak de constructie duurzamer. Zo wordt bij de instapmodellen vaak kunststof gebruikt en bij de duurdere verlichting steviger en sterker materiaal zoals lichtgewicht aluminium. Daarnaast beschikken de duurdere varianten ook over verschillende lichtstanden, waardoor het mogelijk is de lichtbundel aan te passen aan de situatie waarin je je bevindt en de batterij te sparen. Zo zal het op verlichte fietspaden vaak niet nodig zijn de felste stand te gebruiken. De meeste fietsverlichting die je vindt op FuturumShop.nl beschikt bovendien over een interne accu die vaak via een USB-kabel of interne USB-stick opgeladen kan worden. Hoeveel lichtstanden de lamp heeft, hoe lang de lamp per stand meegaat en hoe de accu kan worden opgeladen vind je terug in de productbeschrijvingen.

Op zoek naar fietsverlichting met standaard de beste prijs-kwaliteitsverhouding om goed gezien te worden onderweg? Lees dan deze blog voor meer informatie over de razend populaire FUTURUM Led Lights!


6

Welke lampen waarschuwen voor achteropkomend verkeer?

 

Techniek gaat steeds verder. Garmin Varia fietsverlichting is daar een uitstekend voorbeeld van. De Garmin Varia UT 800 koplamp is te koppelen met je fietscomputer en past de lichtsterkte automatisch aan zodra je bijvoorbeeld vanuit de stad het platteland op fietst. Door het Garmin Varia Fietsradar achterlicht op je ride te monteren en te koppelen met je Garmin Edge 1000 fietscomputer, wordt je zelfs gewaarschuwd voor achteropkomend verkeer. Je kan zelfs zien met welke snelheid het verkeer nadert. Ideaal dus om je eigen veiligheid optimaal te waarborgen!

 

Wil je wel goed zichtbaar zijn voor achteropkomend verkeer, maar vind je de investering in een kostbare Garmin Varia lamp iets teveel van het goede? Dan is de Lezyne Led Laser Drive een aanrader. Deze scherp geprijsde lamp beamt namelijk twee veiligheidslijnen op het wegdek, zodat weggebruikers je nog sneller opmerken. In de onderstaande video zie je hoe dat werkt.

 
 

 

Blogs uitgelicht

FUTURUM Led Lights: laat je goed zien onderweg!

Ook wanneer het donker is of schemert wil jij lekker kunnen trainen om je #mychallange te behalen. De FUTURUM LED Lights zorgen ervoor dat je altijd goed zichtbaar bent voor je medeweggebruikers!

Verder lezen ➝

Blog top 3

Review: Lezyne fietsverlichting

Lezyne fietsverlichting: terecht super populair dankzij de uitstekende functionaliteit en solide constructie. Maar welk model is nou het meest geschikt voor jou? Ontdek het in deze review!

Verder lezen ➝

Snel herstellen? Kies voor FUTURUM Recovery Lotion!

Als jij volop aan het trainen bent voor je #mychallenge dan krijgen je spieren en pezen het zwaar te verduren. Met de nieuwe unieke FUTURUM Muscle Recovery Lotion krijgen ze de mogelijkheid om optimaal te herstellen!

Verder lezen ➝

Bikefitting: ontdek de voordelen

Een bikefitting biedt ontelbare voordelen voor zowel de beginnende fietser als de ervaren wedstrijdrenner. Wij zetten je perfect op de fiets. Of je nu een meting wilt voor de mtb, race-, triathlon- of crossfiets, het kan allemaal.

Verder lezen ➝