Indoor fietsen | Train als een pro!

Brend van der Horst | 13 september 2019

Geconcentreerd kijk in naar de TV. Terwijl ik de zweetdruppels van mijn voorhoofd veeg, schakel ik nog een tandje bij. Harder moet ik. Ik pers nog één keer alles uit mijn lichaam terwijl de meters langzaam aftellen tot 0. Als ik de finish passeer stop ik met trappen. Mijn virtuele ik veranderd direct van trui. De zwarte koerstrui maakt plaats voor een bolletjestrui, die ik verdiend heb door de snelste te zijn op de Volcano Climb in Watopia. Welkom in de wereld van Zwift.

Met Zwift waan ik mezelf in de virtuele wereld van het wielrennen als een prof. Mijn competitieve ik komt bovendrijven op elk heuveltje dat ik tegenkom. Waar ik vroeger met moeite een halfuur volmaakte op mijn fietstrainer is dat nu wel anders. Door Zwift komt direct mijn competitieve karakter bovendrijven. Samen met duizenden anderen fiets ik virtueel de Alpe d’Huez omhoog. Als ik geluk heb kan ik in het wiel van Geraint Thomas en Laurens ten Dam omhoog klauteren. Net echt!

(3)

uitverkocht
(49)

uitverkocht
(7)

uitverkocht

Indoor de basis leggen voor je doelen

Ik dacht dat binnenfietsen alleen een manier zou zijn om fit te worden voor de doelen buiten. In de praktijk merk ik dat ik ook aan het trainen ben om beter te worden op Zwift zelf. Het meedoen aan virtuele wedstrijden werkt behoorlijk verslavend. Ik kan zelfs koersen in mijn eigen categorie. Op basis van mijn FTP (het maximale vermogen dat ik een uur kan trappen) deel ik mezelf in in een categorie om de strijd aan te gaan met renners van over de hele wereld op mijn eigen niveau. Mijn direct drive fietstrainer kan stijgingspercentages nabootsen, waardoor het simuleren van beklimmingen en sprints een eitje wordt. Na afloop kan ik direct mijn prestaties vergelijken in Zwift en op STRAVA. Dit is de ideale manier om fit te worden, zonder het comfort van mijn huis te verlaten.

Alles over indoor fietsen!

Het begint bij FuturumShop!
Bekijk de nieuwste fietstrainers en de populairste producten.

Van fietsen naar rennen

Verandering van spijs doet eten. Verandering van sport doet trainen. Wist je dat het heel goed is om iets totaal anders te doen op zijn tijd? Dat het ervoor zorgt dat je fysiek en mentaal even iets heel anders doet? En dat je van hardlopen sterkere benen krijgt? Wellicht fiets je normaal in het weekend met een groepje op de racefiets, maar kies je voor de verandering de MTB bijvoorbeeld waarmee je lekker het bos in kan. Op die manier blijf je niet alleen sportief en actief, maar houd je je fietsbenen ook goed in beweging. Wel belangrijk voor fietsers die gaan hardlopen is dat ze even een stapje terug doen. Je spieren moeten wennen aan de nieuwe manier van impact. Start even met een beginnersschema om je spieren en gewrichten te laten wennen. Zo kan je zonder blessures of gedoe de mooiste rondjes lopen.

Profs; zeer actief op Zwift

1. Robert Gesink
2. Geraint Thomas
3. Jasper Stuyven
4. Laurens ten Dam
5. Mike Teunissen