De Challenge van het Futurumshop wielerteam: Klimmen tegen MS volbrengen

Gastblogger | 24 januari 2019

Tijdens de beklimming van de Mont Ventoux vanaf Sault (11 september 2015) stuitte ik op fietsende helden die voor het goede doel de Kale Berg vanaf drie kanten in één dag bedongen. Op die dag beklommen ik en mijn fietsmaten de Kale Berg slechts één keer. Respect voor de deelnemers aan de Hartedroom Mont Ventoux Challenge 2015, zoals het evenement heette. Ik had er op dat moment geen idee van dat ik uiteindelijk zou gaan werken bij de hoofdsponsor van een vergelijkbaar evenement: Klimmen tegen MS. Dé challenge voor het Futurumshop wielerteam voor dit jaar.

Dat ik nog eens terug zou keren op de Ventoux wist ik wel. Ik heb de berg die vakantie ook vanaf Bedoin beklommen en ik had vanaf Chalet Renard tot aan het monument voor Tommy Simpson kippenvel op armen en benen. Van de sensatie dat ik dé mooiste berg uit de wielerhistorie – naar mijn mening – aan het beklimmen was en dat op een acceptabel tempo.

Ik heb geen persoonlijke ervaring met familie of vrienden die aan MS lijden. In indirecte zin heb ik er wel mee maken gehad: maar het is nooit heel dichtbij gekomen. Maar ik vind iets doen voor een goed doel wel een stuk prettiger dan geld maandelijks doneren (hoewel ik dat ook doe), dat geeft een beter gevoel. Zodoende ga ik direct aan de slag om zo veel mogelijk geld op te halen.

Klimmen tegen MS, 05-06-2017

 

Er zijn meerdere medewerkers van Futurumshop die in het verleden  deel hebben genomen aan dit mooie evenement en het leek me een goed idee intern een Futurumshop-team te gaan selecteren. En dat is gelukt. We zijn er dus bij. We gaan ons de komende maanden gericht voorbereiden op deze pittige uitdaging. Ik ga mijn eigen ervaring met de Ventoux en andere lange beklimmingen gebruiken om de rest voor te bereiden op wat er komen gaat.

Ons team gaat de komende maanden samen en alleen trainen. Bij mijn eerdere bezoek aan de Mont Ventoux heb ik maar één beklimming per dag gedaan, dus de voorbereiding moet anders. Mijn voorbereiding toen bestond vooral uit 50 kilometer doorrammen op wegen rondom de Veluwe. Veel vals plat, weinig wind. De inspanningstijd van die trainingen was vergelijkbaar met de uiteindelijke klimtijd op de Kale Berg, meestal iets korter. Dat heeft qua voorbereiding goed gewerkt. Maar nu is het andere koek. 4800 hoogtemeters ten opzichte van 1600…..dat betekent veel meer trainen op uithoudingsvermogen. Grotere afstanden rijden dus.

Klimmen tegen MS 2017 / 05-06-2017 Mont Ventoux

 

Afgelopen jaar heb ik de 6000 kilometer net niet gehaald. Ik wil het aantal kilometers dit jaar verhogen en vooral: eerder beginnen met trainen. In maart ben ik op La Palma (Canarische eilanden) en ga daar mijn eerste bergen bedwingen. Zo vroeg in het jaar heb ik zelf nog nooit de hoogte opgezocht. Dit dwingt me om voor medio maart mijn kilometers gemaald te hebben zodat ik de bergen op dit prachtige eiland de baas kan. En niet andersom. Wanneer de sneeuw gesmolten is gaan we met de Futurumshop-groep regelmatig samen trainen. Met regelmaat zullen we  onze voorbereidingen delen op het blogkanaal van Futurumshop.nl. Dus houd dat zeker in de gaten!

Wil je ook graag deelnemen aan Klimmen tegen MS? Op de website van dit prachtige evenement vind je alles wat je wilt weten!

Trainingschema nodig?

Geschreven door: Fons Vaneker.
Foto’s: Wouter Roosenboom