• Bikefitting: ontdek de voordelen

Bikefitting: Ontdek de voordelen!

Gastblogger | 23 augustus 2017
Een bikefitting biedt ontelbare voordelen voor zowel de beginnende fietser als de ervaren wedstrijdrenner. Wij zetten je perfect op de fiets. Of je nu een meting wilt voor de mtb, race-, triathlon- of crossfiets, het kan allemaal. Een goede positie op je fiets kan blessures voorkomen en het rijcomfort verhogen! Veel razend enthousiaste wielrenners en mountainbikers die je voor gingen, vertellen je in deze blog wat de voordelen zijn van een bikefitting.

Jeroen: “Ik ben een stuk wijzer geworden!”

“Vrijdag 10 juni heb ik de FuturumShop bikefitting gedaan n.a.v. wat pijntjes en ter voorbereiding op de Marmotte. Ik had zelf vooraf geen goed beeld van hoe ik precies mijn zadel en stuur moest afstellen, maar inmiddels ben ik een stuk wijzer geworden. Naast dat de fitting erg informatief is, wordt de fiets ook direct (zo goed als het kan) afgesteld op je lichaamsstructuur en krijg je advies over o.a. het zadel. Met het Pro systeem werd gemeten welke breedte ik nodig heb en deze kon ik ook meteen testen op de pasfiets. De dag erna fietste ik met veel minder pijn een lang stuk. Zeker de moeite waard dus.”

Wouter: “PRO zadelmeting is erg nuttig om het ideale zadel te kiezen.”

“Tijdens ritten had ik vaak last van koude voeten, tintelende handen, een stijve nek en schouders en een zeurende onderrug. Meestal ontstonden de klachten zo rond de 45 km. Daarom maakte ik de beslissing om een bikefitting te doen bij FuturumClub Apeldoorn. Na een prima ontvangst en een kop goede koffie in de vernieuwde leuke ruimte, werden ik en mijn fiets geheel opgemeten. Alle gegevens werden ingevoerd in de computer, waarna de juiste maten werden berekend. Mijn schoenen zijn bekeken en de plaatjes opnieuw afgesteld. Er volgde tevens een nauwkeurige en nuttige meting voor het juiste zadel met het PRO systeem waaruit bleek dat mijn zadel prima voldeed. Daarna stapte ik op de fiets. Tijdens het zitten voelde ik direct minder spanning op mijn handen, nek, schouders en rug. Daarna werd de lijn knie-trap as bepaald en ook daarna merkte ik verschil. Daarna is mijn fiets bekeken en geheel op maat afgesteld. Om het passend te maken waren geen extra aankopen nodig. Na afloop kreeg ik een leuke goodiebag mee en een paar tips omtrent de houding tijdens het fietsen.

“Na het opmeten voelde ik direct minder spanning op mijn handen, nek, schouders en rug.”

Aansluitend deed ik op zaterdagochtend een echte test tijdens hetzelfde rondje (62 km) als voor de bikefitting. In het begin had ik een wat onwennig gevoel in de benen. Ineens haalde ik meer kracht uit de bovenbenen door de juiste lijn t.o.v. de trap as. Ik had geen last meer van koude voeten en tintelingen in de handen. Daarnaast behoorden ook de stijve nek, schouders en rugpijn tot het verleden. Ook na 45 km was er geen enkel pijntje waar dan ook. Op 55 km besloot ik nog maar een extra lusje te gaan maken. Echt sinds lange tijd dat ik zo lekker had gereden. Misschien kwam het door de algehele stemming of door de bikefitting, maar mijn gemiddelde snelheid lag 0.6 km p/uur hoger.

“Op 55 km besloot ik nog maar een extra lusje te gaan maken. Echt sinds lange tijd dat ik zo lekker had gereden.”

Ik kan iedereen die last van handen, rug, nek, schouders of voeten heeft de bikefitting echt aanraden. Na afloop van de meeting ontving ik keurig het rapport op de mail. Ook handig bij een eventuele aankoop van een volgende fiets. Super tevreden over!! Klasse FuturumShop!”

Olav: “Heel nuttig en erg leuk.”

“Erg tevreden over de bikefitting (voor racefiets) met pedaalanalyse bij FuturumClub. De fitting zelf is erg waardevol. De begeleiding is zeer vakkundig en enthousiast, leuk! Heel veel nuttige info. Dat begon al met advies over de keuze van de schoenplaatjes; alles kon geprobeerd worden en in mijn geval heb ik gekozen voor Shimano blauw i.p.v. mijn oude gele variant (minder speling en dus meer efficiëntie in pedaalslag – meetbaar). Die werden vervolgens op de goede plek gemonteerd onder mijn schoenen.

“De fitting is erg waardevol. De begeleiding is zeer vakkundig en enthousiast, leuk!”

Vervolgens zadelanalyse: de zitbotjes worden gemeten en ook wordt gekeken naar de lenigheid. eindelijk een passend zadel gevonden, welke ik ook meteen mocht testen. En het voordeel bij het Pro zadel: je hebt 30 dagen niet goed garantie. Intussen zijn ook alle lichaamsmaten opgenomen en op basis daarvan is de optimale geometrie voor mij ingesteld op de testbike. Daarmee getraind op efficiënte pedaalslag; de resultaten waren direct zichtbaar op het scherm. Naast dat mijn fiets werd afgesteld, kreeg ik veel praktische tips die ik daardoor nu zelf ook kan toepassen evenals uitgebreid advies over de aanschaf van een nieuwe fiets die ik op het oog had. Dat was nog verrassend: er rolde een andere maat uit dan ik tevoren zelf had gedacht. Goed dus om eerst de fitting te doen en dan pas je nieuwe fiets aan te schaffen. Sportief: bij FuturumShop zijn ze ook enthousiast over fietsen die niet in hun assortiment zitten. Op nieuwe onderdelen (Pro Turnix zadel en Pro stuurpen) kreeg ik korting. Kortom: heel nuttig en erg leuk. Aanrader voor iedereen die serieus goed op zijn fiets wil zitten.”

 

Casper: “Een aanrader!”

“Beste mensen, dit is een aanrader voor elke fietser. Eigenlijk heb ik nooit echt stil gestaan bij de afstelling van pedaal-plaatjes, zadel en stuur. Ik deed het allemaal op gevoel. Door een knieblessure leek het me handig om de fitting te doen omdat ik wat twijfels had over de stand van mijn been t.o.v. het pedaal. Ik ben goed geholpen door een bewegingsdeskundige. Ik kon direct het verschil voelen toen de schoenplaatjes goed geplaatst waren. Om een lang verhaal kort te maken: als je goed en efficiënt je kracht op een fiets wilt overbrengen (of je nou een pro of een weekend-warrior bent) zit je vast aan je eigen maten en de maten van je fiets. En het lijkt mij erg lastig om in je eentje uit te vogelen hoe die samen te brengen. En nou was het in een uurtje gepiept. Als je nog meer inzicht wilt krijgen (in je krachtverdeling bijv.) lijken me die duurdere fittings helemaal geweldig (maar alleen als je echt serieus bent). Anyway, sympathieke mensen en een prima resultaat.”

“Ik kon direct het verschil voelen toen de schoenplaatjes goed geplaatst waren. Dit is een aanrader voor elke fietser.”

Deze blog is geschreven door: Samantha Sinninghe.