Getest: Shokz OpenRun Pro koptelefoon

Ruben Wattel | 28 februari 2022

De koptelefoons van Shokz (voorheen AftherShokz) zijn al jarenlang populair en uniek door hun ‘bone conducting’ technologie. Het nieuwe toptoestel is de Shokz OpenRun Pro. Deze is speciaal ontworpen om te gebruiken tijdens het sporten en is op een aantal punten flink verbeterd ten opzichte van zijn voorgangers. Namens FuturumShop heb ik deze koptelefoon mogen testen en hier vertel ik je mijn ervaringen.


Om de koptelefoon te testen heb ik hem tijdens verschillende sporten gebruikt. Ik doe zelf voornamelijk aan wielrennen, hardlopen en mountainbiken en luister de hele dag muziek en podcasts. Tijdens het sporten doe ik dat echter weinig, of hooguit met een oortje in omdat ik het vervelend vind dat ik mijn omgeving niet kan horen.

Je kunt je dus wel voorstellen dat ik erg benieuwd was naar de koptelefoons van Shokz. Ik hoorde er veel goede verhalen over en ook de mannen van Live Slow, Ride Fast bevolen hem aan in hun podcast. Het concept van de koptelefoons van Shokz is dat je niet een speaker in je oor hebt zitten, maar het geluid via trillingen op je jukbeenderen naar binnen komen (bone conduction). Het geluid omzeilt de trommelvliezen, maar gaat rechtstreeks het binnenoor in. Je oren blijven vrij en je kunt dus je omgeving gewoon nog horen.

Als muziekliefhebber was ik benieuwd naar de geluidskwaliteit. Als die niet goed genoeg zou zijn, ging ik hem in de praktijk waarschijnlijk weinig gaan gebruiken. Gelukkig werd ik hier heel positief verrast. De bassen zijn lekker stevig, de hoge tonen duidelijk en ook in het midden kun je alles goed van elkaar onderscheiden. Van Shokz begrijp ik dat dit te danken is aan twee extra basversterkers en de zogeheten TurboPitchTM technologie. Deze 9e generatie bone conduction technologie zorgt voor die heldere klanken.


Na een week gebruiken bedenk ik me dat ik de koptelefoon helemaal niet meer heb opgeladen in de tussentijd. De batterij heeft 10 uur luistertijd en blijft tot 10 dagen in stand-by stand aan staan. Na de week (waarin ik hem stand-by heb laten staan en 6 uur heb geluisterd) is de batterij leeg terwijl ik net een rondje wil gaan hardlopen. Ik hang de OpenRun Pro aan de lader, kleed me om en trek mijn schoenen aan. In die vijf minuten opladen heb ik 1,5 uur aan accuduur teruggekregen. Perfect voor mijn hardlooprondje dus. Dat is wel echt ideaal! Eenmaal thuis hang ik hem wat langer aan de lader en gaat hij weer ruim een week mee.

De koptelefoons van Shokz (voorheen AftherShokz) zijn al jarenlang het beste wat er te krijgen is op ‘bone conducting’ gebied. Dat bewijst Shokz nu opnieuw met de OpenRun Pro koptelefoon.

» ALLE PRODUCTEN