FuturumShop.nl gebruikt cookies voor een betere winkelervaring. Deze melding niet meer tonen.
Voor 23:59 uur besteld, morgen GRATIS bezorgd!
Voor 23:59 uur besteld, morgen GRATIS bezorgd!
FuturumShop - Sport is our passion
FuturumBlog | Vitamine C, hoe helpt het ons de winter door?
vitamine c
 

Vitamine C

Hoe helpt het ons de winter door?, 4 januari 2017, door: Erik Uittenhout


In deze tijd van het jaar staat in elk keukenkastje wel een potje vitamine C tabletten. Vaak om verkoudheid of zelfs griep te voorkomen. maar wat doet vitamine C nou eigenlijk en hoe werkt het?

Wat doet vitamine C in het lichaam?

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd is essentieel bij de aanmaak van collageen en ander bindweefsel. Oftewel, alle weefsels die ons lichaam structuur geven. Hieronder vallen de pezen, botten, huid, spieren en gewrichten. Vitamine C ondersteunt de aanmaak van collageen, waardoor de vaten in het lichaam soepel gehouden worden. Naast het opbouwen van het lichaam speelt vitamine C ook een rol bij het aanmaken van neurotransmitters en opbouwende hormonen en ondersteunt het in de omzetting van cholesterol naar galzuur en de mineralen stofwisseling. Hiernaast is vitamine C een co-enzym en ondersteunt daardoor veel biologische processen in het lichaam.

Vitamine C is echter ook werkzaam in het immuunsysteem. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de afweercellen hun werk kunnen doen tegen ziektekiemen. Suppletie van vitamine C zorgt tevens voor een toename van de witte bloedcellen in het lichaam, wat het immuunsysteem ten goede komt. Een tekort aan vitamine C vermindert dan ook de werking van dit systeem. Onderzoek heeft dan ook uitgewezen dat vitamine C een effect kan hebben bij verkoudheid. Niet zozeer op de ernst van de klachten, maar wel op de duur hiervan.

Vitamine C is ook een anti-oxidant. Dit is een stof die vrije-radicalen neutraliseert. Vrije-radicalen zijn stoffen die schade aan cellen aanrichten. Deze vrije-radicalen worden constant aangemaakt in ons lichaam, hier kunnen we simpelweg niets aan doen. Echter worden deze cellen wel versneld aangemaakt door roken, alcoholgebruik en ongezonde voeding. De vrije radicalen zijn mede aanstichters van aandoeningen zoals sommige soorten kanker, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en nog veel meer. Vitamine C speelt dus een belangrijke rol in de vermindering van de kans op deze aandoeningen.

In welke voedingsmiddelen zit het?

Vitamine C komt voor in groente, fruit en aardappelen. Met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien.

Wat is de optimale dosis vitamine C?

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C is 75mg per dag. De gemiddelde Nederlander zal hier makkelijk aan komen, wanneer hij zich houdt aan de 200g groente en 2 stuks fruit per dag maatstaaf. Om echt preventief te kunnen werken is echter een hogere dosis nodig. De optimale dosis om je tegen aandoeningen als hart- en vaatziekten en diabetes type 2 te kunnen weren is dan ook 200-400mg per dag. Vitamine C werkt dus niet alleen om de klachten van verkoudheid te verminderen maar ook om de kans op ziekte op lange termijn te verminderen. Dus de vitamine C supplementen die je speciaal voor de winter gebruikt kun je gerust ook in de zomer gebruiken.


Deze producten bevatten Vitamine C. Probeer ze nu!


Bibliografie

- (sd). Opgehaald van stichting orthokennis
- B, F., I, B.-A., & Lykkesfeldt, J. (2012). What's the optimum intake of vitamin C in humans. critical review science nutrition.
- Hemila, H., & Chalker, E. (2013). Vitamin C for preventing en treating the common cold. cochrane database of systematic reviews.
- Lobe, V., Patil, A., & Phatak, A. C. (2010). free radicals, anitoxidants and functional foods: impact on human health. pharmacogn rev., 118-126.
- Michels, A. (2013). Opgehaald van http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-C#LPI-recommendation
- Strohle, A., & Hahn, A. (2009). vitamin C and immune function. med monatsschr pharm, 49-54.
- Voedingscentrum. (sd). Opgehaald van voedingscentrum


Blogs uitgelicht

De grote twijfel - #mychallenge #FUTURUM

Je kan als sporter nog zo veel hebben gepresteerd, kasten hebben die gevuld zijn met bekers en medailles en altijd blaken van het zelfvertrouwen. En toch, altijd is hij er weer - die twijfel. Twijfel of het je weer gaat lukken, of je weer de snelste kan zijn. En iedereen denkt ook dat je het wel weer ‘gewoon’ even zal doen. Twijfel of je wel de juiste planning hebt gevolgd, of dat je toch niet wat harder had moeten trainen, of eerder gas terug had moeten nemen. Ben je er helemaal klaar voor? Heb ik nergens iets laten liggen? De twijfel, onzekerheid en een af en toe verminderd zelfvertrouwen, het hoort bij een sporter.

Verder lezen ➝

Blog top 3

FuturumClub Apeldoorn is geopend! Kom jij een kijkje nemen?

Na het overweldigende succes van FuturumClub Amsterdam, beschikt ook Apeldoorn nu over een prachtige FuturumClub!

Verder lezen ➝

Bkool Fietstrainers: compleet en verrassend realistisch

Hoe je fit aan de start verschijnt van een prachtige voorjaarsklassieker? Met een prachtige indoortrainer van Bkool!

Verder lezen ➝

Hardlopen om de conditie op peil te houden

Trek jij in de wintermaanden je hardloopschoenen aan om je conditie op peil te houden? In deze blog geven wij je een aantal interessante tips!

Verder lezen ➝