OP ZOEK NAAR HOGE KORTINGEN? CHECK DE DEMARRAGE DEALS!
  • Voor 23:00 uur besteld, morgen GRATIS bezorgd!
  • Altijd GRATIS bezorging & retourneren
  • GRATIS Same Day Delivery met Fietskoeriers

Review: Sigma Sport ROX 12

Martin Faes | 11 juni 2018

Afgelopen weekend was ik in de bevoorrechte positie om de Sigma Sport ROX 12 GPS fietscomputer te testen. Bevoorrecht zeg ik, aangezien dit gave apparaat slechts enkele dagen geleden gelanceerd werd. Na 140 kilometer trappen kan ik alleen maar positief zijn over de ROX 12. Wahoo, Garmin en Mio hebben er een geduchte concurrent bij. 

Eerste indrukken
Op FuturumBlog besteedden wij vorige week al aandacht aan het nieuwe paradepaardje van Sigma Sport. Aangezien ook Team Sunweb al gebruikt maakt van deze fietscomputers zijn mijn verwachtingen hooggespannen. Al direct moet ik mijn complimenten aan Sigma Sport geven voor de goed doordachte verpakking die met een gaaf ontwerp en de dikgedrukte tekst ‘Be a ROX star’ tot de verbeelding spreekt. Ik haal de ROX 12 uit de verpakking, hetzelfde doe ik met de sensoren en meegeleverde bevestigingsmaterialen. De set-up is gemakkelijk, een aantal velden invullen, eventueel je Strava, Komoot, GPSies en/of TrainingPeaks accounts koppelen en klaar ben je. Montage op mijn fiets is eenvoudig en ik ben heus niet de meest handige mechanieker! Binnen enkele handelingen – vrij summier aangegeven in de handleiding – heb ik de hartslagmeter en snelheids- en cadanssensor met de ROX gekoppeld.

+             Gaaf design van het pakket
+             Eenvoudige set-up
+             Makkelijke montage op de fiets
              Summiere uitleg montage (Sigma heeft inmiddels een video gepubliceerd die de montage een stuk gemakkelijker maakt! Deze vind je hieronder.)

Navigatie
Ik besluit de ROX 12 te testen tijdens een ronde van zo’n 100 kilometer naar Flevoland. Van te voren heb ik voor deze rit een .GPX route gemaakt die ik met behulp van de meegeleverde USB kabel binnen een paar seconden in de ‘Tracks’ map van het apparaat gezet heb. Vervolgens vind ik de route direct terug in het apparaat, zodat ik eigenlijk meteen kan vertrekken. Net nadat ik de Sigma ROX had ingesteld  heb ik ook wat gespeeld met de Draw My Route functie. Ik rijd momenteel met een Mio en ik moet toegeven dat er gelijkenissen zijn met de Suprise Me functie. Enig verschil is dat je bij Mio drie routevoorstellen krijgt op basis van gekozen afstand of tijd, terwijl je bij de Sigma Sport ROX 12 zelf wel een indicatie moet aangeven. Dit doe je simpelweg door op de kaart een lijn te tekenen van plaatsen waar je graag zou willen langskomen tijdens je rit, waarna de ROX zoekt naar een geschikte route.

Terug naar mijn route. Net na vertrek heeft de ROX wat moeite met het starten van mijn gemaakte route, hij blijft maar laden. Wat er mis ging weet ik nog steeds niet, maar het apparaat simpelweg opnieuw opstarten (dit gaat ook lekker snel) biedt al de gewenste oplossing, ik kan gaan fietsen! Wat ik handig vind is dat je zelf kan bepalen hoe ver je de kaart wil inzoomen. Bij afslagen zoomt de ROX 12 automatisch in, zodat direct duidelijk is welke route je moet volgen. Halverwege de route heb ik echter een probleem. Een van de bruggen om Flevoland te verlaten is afgesloten. Dit houdt in dat ik minimaal zo’n 35 kilometer moet omrijden. Tijd om te navigeren op basis van adres. Bij de eerste pogingen kiest de ROX nog steeds een route over de afgesloten brug, maar na wat proberen weet ik eenvoudig naar Eemnes en later naar Ede te fietsen. Bij het instellen van de navigatie kreeg ik de keuze voor de gemakkelijkste, de kortste of de aanbevolen route, handig! Tevens kan je ook jouw wensen aangeven met betrekking tot fietspaden, hoofdwegen, onverharde paden en veerboten, zodat jouw fietservaring geheel naar wens is.

+            Vloeiend beeld tijdens het navigeren
+            Makkelijk routes maken via .GPX, adres of POI
+            Ontdek nieuwe routes met de Draw My Route functie
+            Past snel aan als je even van de route afwijkt
+            Continu sterk GPS signaal

Bediening
De bediening van deze fietscomputer is erg fijn, wellicht omdat deze hierin vrij veel weg heeft van een smartphone. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Home-knop, het swipen tussen verschillende schermen, grote symbolen en knoppen. Vooral deze knoppen waren voor mij onmisbaar, aangezien ik geregeld weinig contact kon maken met het touchscreen. Hiervoor moest ik op sommige momenten al vrij hard op de symbolen drukken voordat een nieuw scherm geopend werd. De knoppen aan de onderzijde en zijkant van het apparaat boden uitkomst. Het scherm heeft zwarte randen en is daardoor niet heel groot. Echter zie je wel alle informatie die je wilt zien op een helder scherm, dus voor mij was dit feit geen probleem. Tip: zet de helderheid van het scherm op automatisch. Hierdoor past het scherm zich aan de lichtomstandigheden aan, zodat je altijd goed zicht hebt op jouw route en gegevens.

+            Grote knoppen en symbolen maken de bediening een stuk makkelijker
+            Automatische helderheid waardoor je jouw route altijd goed kunt zien
            Af en toe slecht contact met het touchscreen

Beoordeling: ★★★★✰
Al met al ben ik zeer tevreden over de Sigma Sport ROX 12 GPS. Het wauw-gevoel begint al bij het uitpakken van het apparaat. Montage en set-up van het apparaat is binnen enkele minuten al afgerond, zodat je snel kan gaan fietsen. Tijdens het navigeren is het beeld mooi vloeiend, mis je nooit een afslag dankzij de piepjes – die je kan uitzetten – en is er continu een sterk GPS signaal, zodat de route snel kan wijzigen als je ervoor kiest om een andere afslag te nemen. Wat me opviel is dat ik na vijf uur fietsen nog steeds zo’n 50% batterij overhad met het scherm op automatische helderheid. Vergeet hierbij niet dat ik alle meegeleverde sensoren geïnstalleerd had! Bediening middels de handige knoppen is super, bediening via het touchscreen kan tijdens het rijden lastiger zijn, omdat je weinig contact hebt. Toch blijft mijn gevoel zeer positief. Zoals ik al aangaf moeten Garmin, Mio en Wahoo gaan oppassen, want de ROX 12 doet echt niet onder voor de topmodellen van deze merken!

  • Review
  • Sigma Sport

Lees verder