Review: de Garmin Edge 1040 Solar fietscomputer getest!

Ruben Wattel | 13 juni 2022

De Garmin Edge 1040 fietscomputer is hét toptoestel van Garmin. Deze fietsnavigatie heeft enkele unieke functies, waaronder zonnepanelen op de Solar-variant om de batterijduur flink te verlengen. Hoe dat in de praktijk werkt lees je hier, want ik heb de Garmin Edge 1040 Solar alvast voor je getest!

In het kort

Geen zin om de hele review te lezen? Dit zijn in een vogelvlucht mijn bevindingen, klik op de regel om er meer over te lezen, of scroll verder om alles te weten te komen over de Garmin Edge 1040 Solar. Alle beschreven functies zitten ook op de niet-Solar variant van de Garmin Edge 1040, behalve het gedeelte zonnepanelen.

In de verpakking

Het doosje is herkenbaar grijs en daarin natuurlijk de Garmin Edge 1040 Solar zelf en veel accessoires. Hier op een rijtje:

  • USB-C laadkabel
  • Outfront stuursteun
  • Stuursteun voor stuur of stuurpen
  • MTB stuurhouder
  • Siliconen beschermingshoes
  • Tether (veiligheidskoord)
  • Handleiding
Garmin 1040 doos
Garmin 1040 in de verpakking

Op mijn fietsen maak ik gebruik van de HideMyBell stuursteunen van CloseTheGap. De nieuwe Garmin Edge 1040 modellen passen daar gelukkig ook gewoon nog op.
Garmin 1040 hidemybell

Installatie

Het instellen van de Garmin is heel eenvoudig. Dit kan via de Garmin Connect app, op de Garmin Edge 1040 zelf maar er is ook een derde manier. Ik kan de instellingen van een ‘oude’ Garmin overnemen op de nieuwe. Als ik de Garmin voor het eerst aanzet, kies ik een taal en koppel ik mijn telefoon. Omdat ik altijd al fiets met een Garmin, vraagt de Edge 1040 of ik de instellingen van mijn eigen Garmin Edge 530 wil overnemen op de Garmin Edge 1040. Ook de sensoren die ik aan mijn eigen toestel gekoppeld heb, kan ik meteen koppelen zonder dat die sensoren in de buurt zijn. Ook de Garmin Varia is bijvoorbeeld meteen gekoppeld. Die heb ik tegelijkertijd getest, mijn ervaringen met de Garmin Varia RCT715 lees je hier. De hele installatie van de Edge 1040 is in mijn geval dus echt in enkele seconden gedaan. Super fijn!

Garmin 1040 instellen
Garmin 1040 instellen

GPS, satellieten en nauwkeurigheid

Vanuit Garmin heb ik begrepen dat de GPS een stuk nauwkeuriger is dan in voorgaande toestellen dankzij het nieuwe Multi-Band satellietsysteem. In de instellingen van de 1040 zet ik deze ontvanger aan voordat ik ga fietsen. Ook als ik de snelheidssensor ontkoppel is de snelheid die de Garmin aangeeft heel stabiel, zelfs onder het dikke bladerdek van de Veluwe. Dat is wel even anders dan op mijn eigen Garmin Edge 530. Om de nauwkeurigheid van de Edge 1040 verder te testen ga ik bewust wat slingeren op de weg, om achteraf te zien of de GPS dat ook oppakt. En jawel: als ik achteraf mijn rit analyseer, zie ik dat de Garmin het opgevangen heeft. Met die nauwkeurigheid zit het dus inderdaad wel goed!

Garmin GPS nauwkeurigheid

Solar

Onder het scherm zijn zonnepanelen aangebracht onder het glas, dat noemt Garmin ‘Power Glass’. Dit zijn twee zichtbare zonnepanelen aan de onder en bovenkant van het scherm, en ook onzichtbare chargers in het hele PowerGlass. Deze zorgen ervoor dat de energie van de zon omgezet word in extra batterijduur. Op onderstaande foto zie je de twee zichtbare panelen goed zitten, het zijn de oranje gedeelten boven en onder het display.
Garmin Solar panelen

In de praktijk laadt de Garmin Edge 1040 Solar op tijdens het fietsen en als je hem in de zon legt terwijl de Garmin uit staat. Na mijn eerste ritje van slechts een uurtje, heeft de Garmin 3 minuten en 30 seconden extra batterijduur gekregen. Dat klinkt misschien niet meteen als veel, maar is toch zo’n 5% terwijl de zon al aan het ondergaan was. In het weekend maak ik een rit van twee uur, midden op de dag. Ik kan een gegevensscherm instellen waarop de zonnekracht en -opbrengst worden bijgehouden, die gegevens zijn ook achteraf te analyseren. Op de eerste foto hieronder zie je dat de Garmin 1040 volle zon krijgt en hoeveel minuten batterijduur er daardoor al bij zijn gekomen. Op de tweede foto zie je dat ik aan het einde van de rit ruim 2 uur heb gereden en maar liefst 21 minuten extra batterijduur gekregen.

Garmin 1040 zonenergie
Garmin 1040 zonenergie analyse

Power Guide, Stamina en training

De Garmin Edge 1040 is voorzien van de functie ‘Power Guide’. De Edge 1040 geeft (als ik dat wil) aan hoeveel vermogen ik moet leveren op ieder moment van de rit. Voor deze functie is het nodig om een vermogensmeter te koppelen aan de Garmin. Hoe het werkt? In het kort: als ik een route in Garmin Connect heb staan, geeft Garmin een plan van hoe veel vermogen ik moet leveren en op welk moment tijdens de rit. De Garmin houdt daarbij rekening met de ondergrond, rijpositie, gewicht van de fiets en nog meer om het gewenste inspanningsniveau te bereiken. Ik kan zelf aangeven hoe intensief ik mijn rit wil maken op een schaal van 1-10. Wil ik alles uit mijzelf halen, dan kies ik voor het zwaarste schema. Aan het einde van de rit zal ik door mijn energie heen zijn, maar heb ik de rit als een tijdrit gereden. Fiets ik een meerdaagse tocht, dan kan ik beter kiezen voor een lagere intensiteit. De Garmin geeft me aanwijzingen welk vermogen ik moet leveren tijdens de rit.

Een andere nieuwe functie op de Garmin Edge 1040 is Stamina. De Garmin kan me op basis van hartslag en vermogen vertellen hoeveel energie ik heb tijdens mijn rit en hoeveel ik nog over heb op een schaal van 100 naar 0%. Aan het begin van de rit heb ik nog een Stamina van 100%, na een klein stukje fietsen zakt deze naar 94%. De Edge 1040 verwacht dat ik met het tempo dat ik tot dan toe heb gereden zo’n 154km kan fietsen. Ik besluit eens flink aan te zetten om te kijken wat er gebeurt. Mijn Stamina zakt snel en de Garmin verwacht dat ik met dat tempo nog maar 44km kan rijden voordat ik door mijn energie heen ben.

Garmin 1040 Stamina
Garmin 1040 Stamina


De Stamina-functie is dus ideaal om op langere ritten een tempo te bepalen dat je de hele rit vol kunt houden. Na een pittige rit kom ik onder de 10% uit. Ik voel me ondanks wat de Garmin aangeeft nog best goed, dus probeer de laatste heuvel voor ik thuis kom stevig op te knallen. Toch merk ik inderdaad dat ik niet erg diep meer kan gaan en ik schoorvoetend de Garmin gelijk moet geven. Ik schakel terug en trap rustig aan naar huis.

Navigatie

Het laden van routes is extreem snel en ook navigeren naar een adres of POI (point of interest) gaat snel. De Edge 1040 heeft de route razendsnel gemaakt, een beetje zoals Google Maps dat ook zou doen. Als ik tijdens het fietsen zoek naar een restaurant om mijn bidons bij te vullen, hoef ik die alleen maar aan te tikken op de kaart. De route is vrijwel onmiddellijk aangepast en in no-time zit ik met gevulde bidons ook weer op mijn originele route.
Het omrekenen als ik afwijk van de route is ook heel erg snel weer herberekend.

Voor wie is de Garmin Edge 1040 geschikt?

In het kort: voor iedereen die houdt van de beste kwaliteit. De Garmin Edge 1040 toestellen zijn er voor iedereen die zijn of haar trainingen serieus wil nemen en houdt van het analyseren. Daarnaast is de 1040 perfect als je houdt van lange ritten maken en dus een lange accuduur gewenst is. Het laden van routes en swipen door de menu’s is extreem snel. Alles aan de Garmin Edge 1040 voelt high-end. De Solar-variant geeft nog meer batterij en meer geheugen voor kaarten. Die zal veel gebruikt worden door bikepackers en andere avonturiers. Als jij de meest uitgebreide, snelste en high-end fietscomputer wilt hebben die er is op dit moment, is een Garmin Edge 1040 de perfecte keuze!

(26)

ja, op voorraad
(19)

ja, op voorraad

Lees verder