Einde aan hardnekkig winterprobleem
Steenharde repen zijn bij dalende temperaturen een frustratie voor de sportievelingen die 's winters onvermurwbaar doorfietsen. EarthFood heeft met haar biologische energierepen dé oplossing.
Het is zo ongeveer een van de eerste lessen die elke beginnende sportieve fietser leert: als je kilometers maakt, móet je blijven eten en drinken, wat de omstandigheden ook zijn. Wacht niet tot het hongergevoel opkomt, want dan ben je te laat en komt de man met de hamer onherroepelijk om de hoek kijken. Iedereen die de hongerklop al eens heeft meegemaakt, weet: het is allesbehalve een pretje. Je voelt je slap en weeïg, wankelt, rilt, trilt en krijgt je pedalen amper nog rond.
Geen sinecure
Sportvoeding is in wintertijd net zo'n belangrijk element als in de warmere maanden van het jaar. Bij intensieve inspanning in de kou gebruikt je lichaam nog altijd veel glycogeen, zeker bij hogere vermogens of heuvelachtig werk. Bovendien verbruikt je lichaam extra energie om ook op temperatuur te blijven. Vooral als de buitentemperatuur daalt en er flink wat wind staat, ligt je energieverbruik soms wel 10 tot 20 procent hoger dan in normale omstandigheden. Eten en drinken in wintertijd klinkt echter simpeler dan het lijkt. Je hebt doorgaans minder dorst en moet jezelf dwingen om de bidon regelmatig aan de mond te zetten. Drink genoeg, want door ademhaling en zweten verlies je nog steeds het nodige vocht. Eten is, afhankelijk van de weersomstandigheden, ook geen sinecure. Veel energierepen op de markt veranderen bij kou in 'bakstenen'. Heb je ze eindelijk geopend met je winterse fietshandschoenen aan, dan is het o zo lastig om erop te kauwen.
“Sportvoeding is in wintertijd net zo'n belangrijk element als in de warmere maanden”
Ook profs bijten tanden stuk
Je bent zeker niet de enige fanatiekeling die hinder heeft van dit hardnekkige winterprobleem. Ook in het profpeloton zijn er voorbeelden te over van wielrenners die klaagden over de hardheid van energierepen in de kou. Tom Dumoulin liet tijdens zijn carrière in interviews doorschemeren dat hij in het vroege voorjaar problemen had met het eten van vaste voeding, simpelweg omdat de producten steenhard werden. Wout van Aert gaf al eens aan dat hij de energierepen in de frisse voorjaarsklassiekers onder zijn shirt meenam. Met behulp van lichaamswarmte probeerde de succesvolle Belg zijn koolhydraatrijke proviand zo soepel mogelijk te houden. Renners zochten ook naar alternatieven. Laurens ten Dam, die in zijn populaire podcast Live Slow Ride Fast al eens vertelde zijn tanden bijna stukgebeten te hebben op een harde energiereep tijdens de Strade Bianche, schakelde op de meest frisse dagen van het jaar over op rijstcakes en vloeibare voeding. En de koks van de voorloper van Team INEOS Grenadiers maakten om diezelfde reden eigenhandig zachtere rijstcakes en dadelrepen die renners gemakkelijker konden wegkauwen en verteren.
Slimme toevoeging
Nu komt EarthFood het grote fietspubliek tegemoet. Het nog jonge, Nederlandse merk met louter biologische sportvoeding heeft zijn energierepen zodanig geherformuleerd dat ze zacht blijven in de koude maanden van het jaar. Dat is te danken aan de toevoeging van dadelpasta. Die zorgt ervoor dat de voeding soepel blijft en gemakkelijk te verteren is, zelfs als het stervenskoud is. De toevoeging van dadelpasta is een slimme maar effectieve oplossing voor meer gemak en comfort in wintertijd. Dadelpasta bevat natuurlijke suikers – voornamelijk glucose en fructose – én vezels die de eigenschap hebben vocht vast te houden. Hierdoor is het product minder hard en bros bij lage temperaturen, in tegenstelling tot energierepen op basis van havermout of honing alleen, die al snel verharden. Bovendien verbetert dadelpasta de textuur van de energiereep. Dadelpasta werkt als een soort natuurlijke plastificeerder, vergelijkbaar met hoe siropen of vetstoffen producten soepel houden. De structuur van de pasta blijft licht kleverig en elastisch, zelfs bij temperaturen rond het vriespunt. Ziedaar: de EarthFood-energierepen blijven zacht en smakelijk en je voorziet je lichaam op de koudere fietsdagen moeiteloos van nieuwe energie.
“De toevoeging van dadelpasta is een slimme maar effectieve oplossing”
Uit de Tunesische oases
Zoals elk ingrediënt is ook de dadelpasta in de EarthFood-energierepen biologisch. Ze komt uit de regio Kebili in het zuiden van Tunesië, een historisch dadelgebied op de rand van de Sahara. Hier telen boeren voor het merk in oases de Deglet Nour, oftewel de koningin van de dadels. Letterlijk vertaald vanuit het Arabisch betekent de soort 'vinger van licht', een naam die is te danken aan het doorschijnende vruchtvlees. Houd je de dadel tegen het licht, dan zie je de pit. De teelt gebeurt op traditionele wijze, zonder intensieve landbouwtechnieken. De waterafdruk is laag en gebruik van pesticiden uit den boze. Boeren oogsten handmatig en met respect voor de seizoenen. Daarna volgt een zorgvuldige selectie. De boeren ontpitten de dadels en verwerken de bulk tot een gladde, smeerbare pasta. Suikers, conserveringsmiddelen en bindmiddelen blijven hierbij achterwege. Ze pasteuriseren de pasta vervolgens op lage temperatuur en verpakken deze in afwachting van verwerking in de energierepen.
Superfood
De weg die de dadelpasta van EarthFood heeft afgelegd, is volledig traceerbaar. Van oase tot eindproduct. Op die manier kan het merk de kwaliteit van de biologische energierepen blijven waarborgen. Dankzij slechts één ingrediënt, puur fruit – een superfood notabene – blijf je ook de komende maanden maximaal presteren. De energierepen van EarthFood zijn smakelijk, soepel en gemakkelijk te verteren, en daarmee de ideale brandstof voor de winterperiode.