Review: de Shokz OpenFit getest

Ruben Wattel | 06 oktober 2023

Liesbeth van FuturumShop is al jaren fan van Shokz koptelefoons en niet zonder reden. Je kunt overal luisteren naar muziek, zonder dat je oren worden afgesloten van de omgeving. Met de Shokz OpenFit draadloze koptelefoon is dit systeem nu in een heel compact pakket verkrijgbaar. Liesbeth van FuturumShop heeft hem voor je getest en hier lees je haar ervaringen.

“Als fervent liefhebber van muziek, was ik op zoek naar een koptelefoon die zowel een hoogwaardige audiokwaliteit zou bieden als me bewust zou houden van mijn omgeving. Ik draag het liefst de hele dag op kantoor een koptelefoon, maar ook op de fiets. De Shokz OpenFit Draadloze Open-ear True Koptelefoon leek het perfecte antwoord te zijn op mijn behoeften, en na een uitgebreide testperiode kan ik vol vertrouwen zeggen dat deze koptelefoon mijn verwachtingen heeft overtroffen.”


Design en Comfort

“Wat me meteen opviel aan de Shokz OpenFit is het open oorontwerp. Dit maakt de koptelefoon opmerkelijk comfortabel om te dragen, vooral in vergelijking met oudere modellen die een draad om de nek hadden. Zeker wanneer ik een hoge jas of sjaal draag, waardeer ik het ontbreken van die kabel enorm. De koptelefoon weegt haast niets, waardoor ik hem niet voelt zitten, zelfs niet tijdens langdurig gebruik of tijdens het sporten.”


Bewustzijn van omgeving

Een van de belangrijkste aspecten van de Shokz OpenFit is het vermogen om te blijven genieten van muziek terwijl je je bewust blijft van je omgeving. Liesbeth zegt hierover: “Ik was aangenaam verrast toen ik merkte dat mensen op kantoor me konden aanspreken terwijl ik naar mijn muziek luisterde. Dat ik mijn omgeving goed kan horen is ook handig in het verkeer, ik fiets namelijk van huis naar kantoor en andersom. Dan is het wel zo prettig dat ik auto’s en ander vekeer hoor aankomen.”


Audiokwaliteit

“De geluidskwaliteit van deze koptelefoon is gewoon heel erg goed. De bas van een stevige rockplaat kun je goed horen, maar de stemmen in podcasts zijn ook goed te onderscheiden.”

De makers van Shokz zeggen hier zelf over:
Dankzij de DirectPitch™-technologie en het eigen algoritme van Shokz, genaamd OpenBass™, wordt een meeslepende luisterervaring gecreëerd. De bas is krachtig en kan zelfs worden aangepast via de bijbehorende app. Het Dynamic Range Control past de equalizer dynamisch aan in realtime, wat resulteert in een rijk geluid bij elk volume.

Gebruiksvriendelijkheid en app

“Ik vond het handig om de bijbehorende app te gebruiken. Daarin kun je allerlei aanpassingen doen om de OpenFit voor jou zo prettig mogelijk in gebruik te maken. Met de app heb ik wat knopfuncties aangepast zodat ik makkelijk kan skippen naar een volgend nummer bijvoorbeeld.”


Batterijduur

“De batterijduur van de Shokz OpenFit is voor mij echt ruim voldoende. Met maximaal 7 uur luistertijd op een enkele lading kom ik de dag wel door. Fietsend naar mijn werk en op kantoor heb ik de oortjes in. Tijdens de pauze doe ik ze in de oplaadcase en kan de rest van de middag en terugreis weer doorluisteren.”

De oplaadcase heeft nog maximaal 28 uur extra luistertijd, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat de muziek halverwege je dag zal stoppen. Bovendien is een snelle oplaadfunctie beschikbaar: slechts 5 minuten opladen biedt tot een uur luisterplezier.

Conclusie

“Al met al ben ik zeer tevreden met de Shokz OpenFit Draadloze Open-ear True Koptelefoon. Het open oorontwerp, gecombineerd met de uitstekende audiokwaliteit, batterijduur en gebruiksvriendelijkheid, maakt deze koptelefoon een ideale keuze voor mij. Ik kan hem gebruiken voor zowel sportieve activiteiten als dagelijks gebruik. De mogelijkheid om te genieten van muziek zonder je af te sluiten van de wereld om je heen, is echt ideaal! Als je op zoek bent naar een koptelefoon die zowel comfort als prestaties biedt, is de Shokz OpenFit zeker een aanrader.”