Goed, beter, Feedback Sports Pro Mechanic HD

Ruben Wattel | 07 juni 2023

Als je wel eens aan je fiets klust, weet je hoe fijn een montagestandaard kan zijn. Feedback Sports maakt montagestandaards van de hoogste kwaliteit en ik mocht de crème de la crème testen: de Pro Mechanic HD montagestandaard. Wat deze standaard zo bijzonder maakt en waarom de professionele mechaniekers van teams Alpecin-Decuninck, Soudal Quick-Step en Trek-Segafredo deze standaard gebruiken, vertel ik je hier.


Eerste indruk

Als ik de doos in handen krijg, zie ik niets opvallends. Het is een kartonnen doos met een grote sticker met productinformatie. Zodra ik de doos open maak verandert die indruk snel. De standaard is goed verpakt (zonder plastic!) en is al volledig gemonteerd. Het matte, rode aluminium geeft meteen een heel premium indruk. Als ik hem uit de doos pak voel ik de degelijkheid en kwaliteit meteen. Een handleiding is eigenlijk niet nodig, de boel werkt heel intuïtief.


Specificaties op een rijtje

 • De klem kan buizen van 19 tot 66mm diameter vastklemmen
 • Met vernieuwd quick-release systeem, werkt nog sneller dan Pro-elite
 • Poten klappen extra ver uit, voor veel stabiliteit
 • Buizen van de standaard zijn oversized, voor meer stevigheid
 • Geeft je de mogelijkheid de fiets 360° te draaien
 • De standaard kan tot 45,4kg dragen
 • Ook geschikt voor e-bikes en E-mountainbikes
 • De standaard is in te stellen van 1 tot 1,8 meter hoogte
 • Gemaakt van geanodiseerd 6061 T6 aluminium
 • Gewicht: 8.1 kg
 • Opgevouwen formaat: 13 x 20 x 115 cm

Klussen aan mijn fiets

De laatste paar fietsritten tikte mijn trapas, dus die wil ik gaan vervangen. Een mooi klusje voor de Feedback Sports Pro Mechanic HD montagestandaard. Het uitklappen van de standaard gaat soepel, alsof er lagers in de onderdelen zitten. Geen geduw of getrek, het werkt zonder kracht te zetten. De grote, stevige klemmen maken het neerzetten eenvoudig.


Nadat ik de hoogte heb ingesteld, klap ik de klemarm uit. Die kan horizontaal of verticaal komen te hangen en alles daar tussenin. Of ik nu de bovenbuis of zadelpen vast wil maken, alles kan. Wat ik misschien wel het fijnste aan de standaard vind, is de klem zelf. Die duw je het grootste deel met de hand dicht, waarna je alleen nog een klein stukje hoeft aan te draaien om hem stevig vast te zetten.


Om mijn trapas uit de fiets te krijgen, moet ik er met een hamer op slaan. Dat vraagt best veel van de standaard. Toch gaat het makkelijker dan ooit. De standaard staat als een huis en in een mum van tijd ligt de oude trapas uit mijn fiets. Niet zo gek ook, mijn fiets weegt nog geen 8kg en de Pro Mechanic HD is geschikt voor fietsen tot 45kg! Als ik een tool even niet nodig heb houd ik hem tegen de magnetische klemkop aan, want daar blijft de tool dus gewoon aan hangen.

Na het klussen maak ik mijn fiets schoon met water. Dat kan de standaard prima hebben want hij is corrosiebestendig en zal dus niet gaan roesten.

Als ik de fiets weer uit de klem wil halen, druk je op de grote rode knop op de bovenkant, dan schiet de klem weer open. Dat werkt razendsnel en ontzettend goed. Geen wonder dat teams als Alpecin-Deceuninck, Soudal Quick-Step en Trek-Segafredo kiezen voor deze standaard.


Na gebruik klap ik de standaard weer in en zet ik hem in een hoekje van de stuur, want de standaard neemt nauwelijks ruimte in beslag: ideaal! Met 8,1kg is de standaard bovendien bepaald niet zwaar en makkelijk te verplaatsen.


Conclusie

De Feedback Sports Pro Mechanic HD montagestandaard is ‘simpelweg’ het beste dat er te krijgen is. De standaard is ongelofelijk sterk en daardoor ook goed te combineren met de Team Edition Tool Kit Gereedschapskoffer. Door die aan de standaard te hangen heb je meteen alles bij de hand om je fiets als een professionele mechanieker te onderhouden. Als er een nadeel genoemd moet worden: aan zoveel techniek en kwaliteit hang een bijpassend prijskaartje.