Getest: Sigma Sport ROX 12.1 EVO

Ruben Wattel | 27 juli 2023

De Sigma Sport ROX 12.1 EVO fietsnavigatie is inmiddels een paar weken op de markt en Ruben van FuturumShop heeft hem mogen testen. Wat viel hem op en waar liep hij tegenaan? In deze review lees je al zijn bevindingen.

Unboxing van de ROX 12.1 EVO

De Sigma Sport ROX 12.1 EVO is te krijgen in de kleuren zwart en wit, ik heb de zwarte ontvangen. Deze wordt geleverd in een mooi, opvallend doosje. In de doos zitten naast de fietscomputer de volgende items:

  • Out-front stuurhouder met vulringen
  • Stuurhouder voor op de stuurpen of het stuur
  • USB-C laadkabel
  • Veiligheidskoord
  • Gebruikshandleiding
  • Voucher voor Komoot regiobundel

Kies je voor de bundel-variant? Dan ontvang je ook een snelheidssensor, cadanssensor en hartslagmeter.

Instellen van de ROX 12.1 EVO

Het toestel ziet er mooi uit en heeft een groter scherm ten opzichte van de vorige Sigma Sport ROX, de 12.0. Met de Sigma Ride app kan ik de computer koppelen aan derde apps als Komoot, Strava en TrainingPeaks. dankzij de toevoeging van Bluetooth op het toestel is het bovendien mogelijk om smart notificaties te ontvangen tijdens het fietsen. Zo zie ik zonder mijn telefoon uit mijn zak te halen of ik een whatsappje heb. Dat kan ik natuurlijk ook uitzetten als ik in rust wil fietsen.


De verdere instellingen doe ik op de fietscomputer zelf. Het scherm werkt snel en de menu’s zijn intuïtief. Het werkt soms net anders dan de Garmin die ik gewend ben, maar zeker niet minder handig. De sensoren die op mijn fiets zitten zijn snel gekoppeld. Ik koppel hem met een snelheidssensor, hartslagmeter, vermogensmeter en Di2. Het merk van die sensoren maakt zoals bij alle nieuwe fietscomputers niet uit, zolang ze maar via ANT+ en/of Bluetooth communiceren. Het is ook mogelijk om een Radar te koppelen, bijvoorbeeld die van Bryton of Garmin.

De hardware

Het aanraakscherm werkt soepel en heeft mooie kleuren. Dit is niet zo helder als mijn telefoon, maar meer dan genoeg om het scherm ook in felle zon af te lezen. De knoppen op de zijkant maken het mogelijk om veel dingen aan te passen zonder het scherm aan te raken. Op de achterkant zit de draaimount, die hetzelfde is als Garmin. Daardoor past hij direct in mijn HideMyBell stuurhouder, handig!


Routes en navigeren

Een belangrijk speerpunt van de Sigma Sport ROX 12.1 EVO is het navigeren. Dat wil ik dus natuurlijk even testen. Er zijn wat verschillende manieren om een route aan te maken. Dat kan natuurlijk via een app als Strava of Komoot en stuur je hem dan snel naar het toestel, maar echt uniek is de ‘draw-my-route’ functie. Op fietscomputer teken ik op de kaart een rondje, waar ik ongeveer heen zou willen fietsen. In no-time maakt de computer een route over mooie fietspaden. Ik moet soms wat wennen aan waar welke knop precies zit, maar gelukkig geeft de ROX 12.1 EVO me daar regelmatig aanwijzingen voor.


Tijdens het fietsen heb ik de kaart voor me, maar krijg ook aanwijzingen bij afslagen. Zo is het navigeren lekker makkelijk. Ik kom wegwerkzaamheden tegen en wijk af van de route. De ROX 12.1 vindt al snel een nieuwe weg terug naar de route en al snel ga ik weer door op de originele route. In dit geval zelfs sneller dan de omleiding bij de wegafsluiting zelf, ideaal!


Conclusie

De Sigma Sport ROX 12.1 EVO is een aantrekkelijke fietscomputer die zich meer dan uitstekend kan meten met de bekendere merken. Dat is te danken aan de verbeterde connectiviteit, gebruiksvriendelijke interface, en uitstekende navigatiemogelijkheden. Het is een geschikte keuze voor fietsers die op zoek zijn naar een veelzijdige en betrouwbare fietspartner voor hun avonturen.