Van vleesetende sporter geheel overstappen op plantaardig voedsel en toch topprestaties blijven behalen: dit is het leven van ultraloper Scott Jurek!
Eet en Ren
Eet en Ren is het indrukwekkende verhaal van ultraloper Scott Jurek, die vroeger gewoon vlees at maar door zijn keuze voor veganisme zijn leven heeft veranderd. In 1997 laat Scott Jurek vlees helemaal vallen en wint hij de eerste keer de Minnesota Voyageur van 50 mile. Het jaar daarop stapt hij volledig over op plantaardig voedsel en wordt hij tweede bij de 100 mijl ultraloop. Jurek voelt zich sinds de overstap veel gezonder en er volgen nog meerdere successen. Een inspirerende kijk in het sportieve leven op plantaardig voedsel ultraloper Scott Jurek.
Het boek komt al een tijd naar voren als ik zoek naar boeken over skyrunning. Maar iedere keer dat ik het naar voren kwam voelde ik weerstand. Ik had over Jurek gelezen in Born to Run van Christopher McDougall, waar hij in de groep Amerikaanse atleten zat die deel nam aan de eerste Copper Canyon Marathon. Ik had gelezen dat hij gemotiveerd en succesvol ultraloper is. Maar Eat & Run zou gaan over zijn loopprestaties én veganistische levensstijl. Ik verwachtte een activistisch boek met het doel te overtuigen veganist te worden, met een uitstapje naar hardlopen. Volgens mij vermoedde Jurek dat een vooringenomen lezer het boek zou openen. Hij opent dan ook met de stelling dat hij zijn verhaal gaat vertellen maar dat het aan de lezer is om hier lessen uit te trekken. En dat de lezer zelf mag bepalen welke elementen belangrijk zijn. Hij is er niet op uit mij te overtuigen. In het boek vertelt hij over zijn passie voor lopen, zijn motivatie om goed te zijn in wat hij doet, zijn interesse in wat hij eet en hoe hij daar is gekomen. Hij vertelt over fastfood en snel eten. Maar ook over zijn opvoeding en zelfgeschoten wild. Hij deelt zijn achtergrond en zijn keuzes.