FuturumShop.nl gebruikt cookies voor een betere winkelervaring. Deze melding niet meer tonen.
Voor 23:59 uur besteld, morgen GRATIS bezorgd!
Voor 23:59 uur besteld, morgen GRATIS bezorgd!
FuturumShop - Sport is our passion
FuturumBlog | Jochem Uytdehaage - De grote twijfel - #mychallenge #FUTURUM
FUTURUM
 

Jochem Uytdehaage - De grote twijfel - #mychallenge #FUTURUM

28 december 2016, door: Jochem Uytdehaage


Je kan als sporter nog zo veel hebben gepresteerd, kasten hebben die gevuld zijn met bekers en medailles en altijd blaken van het zelfvertrouwen. En toch, altijd is hij er weer - die twijfel. Twijfel of het je weer gaat lukken, of je weer de snelste kan zijn. En iedereen denkt ook dat je het wel weer ‘gewoon’ even zal doen. Twijfel of je wel de juiste planning hebt gevolgd, of dat je toch niet wat harder had moeten trainen, of eerder gas terug had moeten nemen. Ben je er helemaal klaar voor? Heb ik nergens iets laten liggen? De twijfel, onzekerheid en een af en toe verminderd zelfvertrouwen, het hoort bij een sporter.

Als sporter wil je meestal alles in de aanloop naar jouw prestatie onder controle hebben. Een uitgestippeld trainingsprogramma dat je continu tegen het licht houd en analyseert door jouw hartslagmeter uit te lezen. Massages om het herstel van de trainingen te bevorderen, goede voeding en mogelijk wat suppletie van vitaminen. Alles wat je kan doen optimaliseer je. Ondertussen probeer je ook de materialen voor jouw wedstrijd uit. Dit is uiteraard afhankelijk per sport, maar de voorbereiding is essentieel. Welke omstandigheden kan je verwachten op de wedstrijdlocatie? Wat gaat het weer doen? Welke kleding moet ik gaan dragen? Wat als het warm is? Of dat het regent en waait? Of een combinatie. Je test jouw kleding, je probeert de materialen uit om maar zo veel mogelijk informatie te krijgen om straks wanneer jij mag starten met jouw race - jij de juiste keuzes kan maken. En wie weet, fiets, loop of schaats je ook nog wel een trainingsrace - de generale repetitie om alles nog eenmaal te testen om te weten of je er klaar voor bent.

De hierboven beschreven situatie is bij mij natuurlijk gevoed door mijn schaatsachtergrond. Waarbij ik denk dat er wel wat verschillen zijn tussen recreatie en de echte wedstrijd sport. Met name waar het gaat om het aantal te besteden uren aan training en herstel. Dit ligt bij de recreatiesporters toch anders. Het is allemaal wat minder extreem. Kijk ik naar mijn eigen uitdagingen vandaag de dag, dan ga ik nog steeds voor het maximaal haalbare, maar wel pas zodra het startschot heeft geklonken. In de voorbereiding probeer ik vooral slim te trainen, simpelweg omdat heel veel uren maken niet zo makkelijk meer haalbaar is en daarnaast heb ik daar ook geen zin meer in. Wat voor mij telt is de strijd met mijzelf. Hoe ver kan ik nog weer gaan? Wat kan ik fysiek en vooral, hoe kan ik mijn geest gebruiken om weer wat dieper te gaan of verder te komen? Het zijn meer mentale uitdagingen geworden dan fysieke.

Waarbij voor mij geldt dat ik vandaag de dag echt mijn eigen doel stel wat betreft de competitie. Ik weet wanneer ik tevreden kan zijn, of niet, dit los van wat andere deelnemers doen. Ik laat mij niet meer opfokken door wat anderen denken. Dat heb ik in het verleden te vaak gedaan. En dan nog steeds, naarmate het event dichterbij komt: twijfel.

Ben ik er klaar voor? Heb ik genoeg getraind? Dan spreek ik mijzelf weer toe: “kom - ik ben mentaal sterk - finishen doe ik toch wel”. Ga ik niet op een hoop? Kan ik mee met mijn vrienden? Blaas ik mij niet op? En meer van dat soort twijfels. Maar ook, red ik het fysiek? Maak ik niets kapot? Het zijn en blijven twijfels die er bij horen. En zo heb ik ze nu ook weer.

De grootste twijfel vandaag de dag - kan ik een lange duurinspanning aan met mijn rug? Wat als het niet goed gaat? Wat als 10 uur schaatsen of fietsen mijn rug zo zwaar belast dat ik weer 3 maanden moet herstellen? Het is voor een fanaat, inmiddels recreatieve sporter de vervelendste twijfel die er bestaat. Vele malen erger dan de twijfel of ik het conditioneel ga redden of niet. Of dat ik het mentaal zwaar krijg. Of ik voor of achterin het veld eindig. Het is een twijfel tussen ratio en emotie. Tussen willen en doen. Tussen slim en dom. Twijfel tussen nu en straks, korte termijn of lange termijn. Duurzaam of sportief.

Dat wordt mijn uitdaging - kan ik kiezen tussen mijn verstand en emotie? Wat wordt jouw uitdaging? #mychallenge.


Jochem Uytdehaage kiest voor FUTURUM. Jij ook?


★★★★★ - Gerard over de FUTURUM Jersey Long Sleeve Joris II

"Erg fijn shirt. Gebruik hem bij 8 tot 16 graden. Lekker zacht en comfortabel en sluit mooi aan. Zit niet superstrak, maar gewoon prettig. Ideaal dus voor zachte winter en voorjaar!"


★★★★★ - René over de FUTURUM Winter tights Joris I

"Prima product. Goede pasvorm en perfecte afwerking. De snelle levering en de prima verpakking van het product maakt het geheel compleet. Aanrader."


Jochem Uytdehaage over de FUTURUM Base Layer Long Sleeve Joris

"Gisteren voor de eerste keer het ondershirt gedragen onder mijn schaatspak. Deze zit erg lekker en voelt ook redelijk warm aan, waarschijnlijk omdat hij wat strakker zit. Lekker!"


★★★★★ - Bas over de FUTURUM Overshoes Wind Joris II

"Heb zowel de waterdichte als deze overschoenen. Allebei erg fijn. Wat ik vooral fijn vindt bij deze winddichte overschoenen is dat ze heel makkelijk aan en uit gaan. De voorkant zit als het ware niet volledig vastgenaaid waardoor ze heel makkelijk aangaan en de wind volledig tegenhouden. Sinds deze overschoenen ben ik eindelijk verlost van koude voeten. Gebruik ze momenteel vooral veel."Blogs uitgelicht

Keuzehulp: fietsen met temperaturen rond het vriespunt

Hoewel het alweer midden december is, nodigen de temperaturen nog altijd uit om naar buiten te gaan en de nodige kilometers weg te trappen. Laten we er nog snel van profiteren voordat de temperaturen rond het vriespunt weer hun intrede doen. Bereid je echter alvast tijdig voor op het koudere weer, zodat je gewoon lekker door kunt blijven trappen. Wij helpen je als dé shop voor wielrenners en mountainbikers op weg!

Verder lezen ➝

Blog top 3

FUTURUM Mara: Dé nieuwe fietskleding voor dames!

Eindelijk is het zover: ook voor dames heeft FUTURUM een prachtige kledinglijn geïntroduceerd. De fietsende vrouw die er perfect gesoigneerd bij wil fietsen en veel waarde hecht aan kwaliteit zal zich in onze fonkelnieuwe FUTURUM Mara kledinglijn zeker goed voelen. Wil jij het uiterste uit je prestatie halen? Ontdek dan de FUTURUM Mara lijn!

Verder lezen ➝

Mechanic Monday - Voorvork oppompen

Mechanic Monday is in het leven geroepen om jou als fietser op weg te helpen. Ook dit najaar vind je op ons blog weer een gloednieuwe serie van Mechanic Monday video’s! In deze aflevering laten we zien hoe je de voorvork van je MTB kunt oppompen.

Verder lezen ➝

Keuzehulp: Mountainbike schijfremblokken

Om jou te helpen bij het maken van een juiste keuze geven we in onze rubriek ‘keuzehulp’ een aantal producttips en leggen we uit waar je op moet letten. In deze blog kijken we naar de schijfremblokjes!

Verder lezen ➝