FuturumShop.nl gebruikt cookies voor een betere winkelervaring. Deze melding niet meer tonen.
FuturumShop - Sport is our passion
FuturumBlog | Review: Tacx FLUX Smart
flux
 

Review: Tacx FLUX Smart

14 december 2016, door: Samantha Sinninghe


Op Eurobike werd het al bekend gemaakt: er komt een nieuwe betaalbare Direct Drive van

De Tacx! Na lang wachten is het moment dan eindelijk daar en is de Tacx FLUX Smart beschikbaar. In de FuturumClub in Amsterdam hebben wij de trainer inmiddels staan en deze kan vergeleken worden met onder andere zijn grote broer de Tacx NEO Smart. Uiteraard hebben wij de FLUX even goed getest om te kijken of deze het wachten waard is geweest.

Specificaties

De Tacx FLUX Smart is een direct drive trainer voorzien van een fysiek vliegwiel. De trainer heeft een 7 kilo vliegwiel waardoor een vermogen van 1500 watt kan worden nagebootst. Dit komt overeen met een maximale helling van 10% bij een lichaamsgewicht van 75 kilogram. Uiteraard is de trainer uitgerust met Bluetooth Smart en ANT+. Hierdoor is deze te koppelen aan de Tacx Software maar ook aan apps van derden. De body op de FLUX is geschikt voor Campagnolo en Shimano 9, 10 en 11-speed. Voordat we kunnen beginnen met trainen moet er echter wel een cassette worden geplaatst.

Kijk hiervoor bij onze voordeelbundels!

Specificatie tabel

Max. vermogen (40 km/h)1500 Watt
Max. hellingshoek10%
Simulatie afdalingNee
Footprint (lxb)670x650mm (26,4 x 25,6 in)
Hoogte465 mm (18,3 in)
Afmeting opgeklaptNiet inklapbaar
Gewicht16 kg (35,3 lbs)

flux
flux
flux
flux

Testen

Om een goed beeld te krijgen van de FLUX testen wij deze samen met de NEO. De cassette is eenvoudig te plaatsen op de body waarna de fiets direct op de trainer geplaatst wordt. iPad erbij met Bluetooth aan en voor je het weet kun je virtueel fietsen. In onze test gebruiken wij een video waarin we steile bergen moeten beklimmen, waarbij ook afgedaald dient te worden. Waar de NEO ook de afdaling stimuleert is dit bij de FLUX helaas niet het geval. Uiteraard maakt de FLUX iets meer geluid dan de NEO, maar dat zien we ook terug in het prijsverschil. Beide trainers passen het vermogen snel aan en geven een realistisch gevoel tijdens het trainen. Om een berg op te fietsen moet ik me goed in het zweet werken op beide trainers. Doordat de FLUX voorzien is van een vast frame danst deze wat minder. Persoonlijk vind ik dit een stuk fijner dan de meebewegende NEO. De aanpassing van de weerstand gebeurd in een fractie van een seconde. Door de direct drive is er geen slippende band met het aanzetten, zodat het trainen natuurlijker dan ooit aanvoelt. Het voelt bijna alsof ik op de weg rijd, zonder de kou en regen.

Het oordeel

De FLUX is een goede direct trainer als je niet teveel geld wilt uitgeven. Het voordeel van de direct drive is dat het trainen en stuk natuurlijker aanvoelt dan wanneer je dit doet met een bandaandrijving. Dit lever je echter in op het totale vermogen. Wil je veel Alpen cols rijden met een realistisch gevoel? Dan is de NEO een betere optie. Met een maximaal te simuleren stijgingsgraad van 10% is helaas niet elke col realistisch na te bootsen. De connectiviteit van de trainer is goed, binnen enkele seconden kan deze gekoppeld worden en ben je klaar om te gaan fietsen.

Video


Misschien iets voor jou?


Blogs uitgelicht

De Nieuwe 2017 Mountainbikes van Cube

Elk najaar worden weer nieuwe modellen gepresenteerd van elk fiets merk, zo ook van Cube. De nieuwste mountainbikes staan inmiddels op onze site en ook de racefietsen komen snel online. Wat zijn de nieuwe features van 2017 en welke mountainbike past het beste bij jou rijstijl.

Verder lezen ➝

Blog top 3

Nieuw: FUTURUM Neck Warmer Joris

Buiten is de temperatuur al weer flink gedaald en je wilt natuurlijk lekker blijven doorfietsen. Een warme nek is dan wat we willen, daarom komen wij nu met twee Neck Warmers die zorgen dat jij altijd kan blijven doorfietsen: De FUTURUM Neck Warmer Joris!

Verder lezen ➝

Daag jezelf deze herfst uit - #mychallenge

De herfst is begonnen en de temperaturen zullen langzaam dalen. FUTURUM helpt jou om deze periode alles te geven wat je in je hebt. Stel een uitdaging en deel deze met ons en de rest van de wereld: #mychallenge.

Verder lezen ➝

Keuzehulp: Mountainbike schijfremblokken

Om jou te helpen bij het maken van een juiste keuze geven we in onze rubriek ‘keuzehulp’ een aantal producttips en leggen we uit waar je op moet letten. In deze blog kijken we naar de schijfremblokjes!

Verder lezen ➝